София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Съветът на Европа: Изборът на независимия прокурор не осигурява действителна независимост

Той е предложил по-нататък да се помисли дали съдия може да разследва обвинител No1
11 сЕвроком 445

Допълнителни препоръки са били изпратени към България от Съвета на Европа по отношение контрола на главния прокурор. Междувременно българските власти бяха засипани и с нови въпроси от комисията LIBE в Европейския парламент.

Новото писмо идва малко повече от месец, след като ръководителят на отдел "Човешки права" към Съвета на Европа Кристоф Поарел изпрати писмо, Поарел е изпратил писмо, в което оценява положително възможността за назначаване на независим прокурор. Според него предвижданата самостоятелност на този прокурор би била засега недостатъчна при разследване на главния прокурор и висшестоящи служители, предава БГНЕС.

На 18 и 19 януари тази година Поарел е изпратил допълнителни препоръки, в които е посочил, че обсъжданите законодателни промени биха представлявали временно решение. Той е препоръчал по-строги мерки за назначаването и отчетността на независимия прокурор, за сътрудничеството му с МВР, за възможността след края на мандата да бъде назначен за съдия, за разширяване на правомощията му за разследване на заместниците на главния прокурор, за осигуряване на способ за съдебен контрол над отказите му да предприеме разследване, за въвеждане на правила за отзоваване на главния прокурор.

Поарел е отбелязал, че предвижданият начин за избор на независимия прокурор не осигурява действителна независимост. Според него този прокурор трябва да работи с мандат от три години. Той е предложил по-нататък да се помисли дали съдия или група съдии не биха могли да водят разследвания срещу главния прокурор.

Вчера стана известно, че евродепутатите от групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права питат главния прокурор Иван Гешев дали има  развитие по делото "Барселонагейт" и гласът на премиера Бойко Борисов ли се чува в записите, за които прокуратурата през декември отказа да образува разследване. Това са две от шестте теми, по които. Въпросите са публикувани на сайта на комисията ЛИБЕ на Европейския парламент, част от която е и подгрупата.

Въпросите им засягат и критиките за значителните правомощия на главния прокурор. И питат Гешев колко честа практика му е да отменя актове на прокурори и колко често ги инструктира по конкретни случаи.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!