София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Таня Цанева: ЦИК не може да вземе решение за отлагане на изборите

Коментар на говорителя на ЦИК

"От понеделник (22 март) започва обучение на РИК и СИК и заради ограниченията заради Covid-19 то ще бъде онлайн". Това каза пред БНР Таня Цанева, говорител на ЦИК. По думите ѝ този вид обучение няма да е лесно, но връзката ще е конферентна, за да може да се задават въпроси и да се отговаря:

"За ЦИК е важно да обучи членовете на СИК, за да могат те да предлагат този вид гласуване в избирателните секции".

Членовете на секционните избирателни комисии (СИК - б.р.) ще бъдат обучени онлайн за работа с машините от фирмата доставчик "Сиела Норма", предвидени са и около 2000 души IT специалисти, които при технически проблеми ще бъдат търсени през кол център, посочи тя.

Няма съмнение в сигурността на машините за гласуване от институциите, които се занимават със сертифицирането им, подчерта Цанева.

Тя обясни, че сложността на изборните протоколи идва от едновременното провеждане на машинно и хартиено гласуване:

"В протокола трябва да се отбележат резултатите от машините и от бюлетините. Няма как при два вида гласуване протоколът да е по-лесен. Отделно, има и преференции, които трябва да бъдат описани".

Във връзка с решението на Административния съд на София град, което отхвърли решение на ЦИК за видеоизлъчване на процеса на броене на бюлетините и попълване на протоколите, говорителката на Централната избирателна комисия потвърди, че то ще бъде обжалвано:

"Мотивите на съда са, че правото на ЕС не приложимо по отношение на провеждане на национални избори и че секцията е обществено място и участниците осъществяват обществена дейност. ... Ние имаме възможност и ЦИК взе решение да обжалваме това решение на съда пред по-горна инстанция".

Таня Цанева заяви категорично, че ЦИК работи по хронограмата за провеждането на парламентарните избори на 4 април и подчерта, че не е от компетентността на комисията въпросът за евентуално отлагане на вота.

465 секции ще бъдат разкрити в 69 държави, съобщи тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!