София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Таня Цанева: ЦИК отказа регистрация на 6 партии

Сред тях е и „Средна европейска класа“ на Константин Бачийски
пропускане
5 чЕвроком 432

Към вчерашна дата общо подадоха документи 31 партии и 8 коалиции, от които ЦИК отказа регистрацията на 6 партии. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева.

ЦИК е отказала регистрация на партия „България на труда и разума“, партия „Национално движение за стабилност и възход“ (НДСВ), партия „Бригада“, партия „Движение: Напред, България“, партия „Съюз за отечеството“ и партия „Средна европейска класа“.

„5 от партиите са в неприключила проверка, тъй като представиха документите си във вчерашния ден и още не е направена проверка на подписката и две коалиции, които също подадоха документите си във вчерашния ден и те са в режим на незавършила проверка. Партиите и двете коалиции са подали документите си във вчерашни ден и подписките все още не са проверени. Няма съмнения. ЦИК отказа регистрацията на 6 партии поради това, че не бяха изпълнили условията на чл. 133 от ИК, а именно липсваха документи, имаше непълноти, подписките не бяха представени в електронен вариант, тоест не отговаряха на условията за регистрация. За тях можем да твърдим, че ЦИК се е произнесла с решение за отказ. Разбира се, те имат право в тридневен срок да обжалват решението на ЦИК, а за останалите ЦИК, съгласно ИК, е взела решение за тяхната регистрация, но в режим на неприключила проверка“, допълни тя.

По думите на Димитър Димитров, член и говорител на ЦИК, въпреки че все още не е официално, най-вероятно коалициите ще бъдат регистрирани, за разлика от петте партии, за които все още няма сигурност.

„Партиите, които имат неприключила проверка и за които очакването е, че е възможно да не бъдат регистрирани, са „Директна демокрация“, „Нация“, „Чест“, „Нова демокрация“ и „Свобода“, но трябва да изчакаме окончателно съобщаването на числата от ГРАО. Знаете, че за да бъде регистриран, всяка от партиите трябва да представи подписка с 2 500, подлежащи на валидизиране подписи на избиратели. Има някои съмнения около някои от партиите, към други – няма“, допълни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!