София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тежко поражение за Борис Джонсън

Блокират Брекзит без споразумение

10:53 ч. 04.09.2019 г.Политика 12

Тежко поражение претърпя министър-председателят Борис Джонсън в британския парламент. Тази нощ Камарата на общините предприе първа стъпка за блокиране на Брекзит без споразумение.

Британските депутати приеха текст, чрез който се противопоставят на излизането на Великобритания от ЕС без сделка. В подкрепа на законопроекта гласуваха както представители на опозицията, така и от управляващата партия. Законопроектът беше приет с 328 гласа, а 301 депутати гласуваха против.

На практика депутатите гласуваха за изземване на дневния ред на правителството и си върнаха контрола в Камарата на общините. Това е първа стъпка към искане за ново отлагане на Брекзит.

Джонсън обяви, че още днес ще поиска свикване на предсрочни избори, вероятно на 14 октомври, предаде Ройтерс. Не е ясно обаче дали опозиционните партии ще подкрепят предсрочен вот.

Британският министър на финансите Саджид Джавид съобщи, че ще бъдат отпуснати допълнителни два милиарда лири за периода 2020-2021 г. за финансиране на подготовката за Брекзит. Така общата сума за Брекзит след референдума от 2016 г. ще възлезе на 8,3 милиарда лири.