София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

The Independent: Тръмп току-що обяви война на американския народ. Всъщност, винаги сме били във война

В действителност, винаги сме били във война

The Independent: Тръмп току-що обяви война на американския народ. Всъщност, винаги сме били във война

В действителност, винаги сме били във война

15 чПолитика 3619 Боряна Райчева


Тръмп току-що обяви война на американския народ. В действителност, винаги сме били във война.

Тук няма подтекст. Няма дори предупреждение. Това е обет. Президентът обещава насилие, предвижда го и изпраща сигнал за кучета на белите фенове.

Вчера, докато полицията изстреля сълзотворен газ и гумени куршуми в тълпа извън Белия дом, Доналд Тръмп обяви война на американския народ, протестиращ срещу смъртта на Джордж Флойд. Флойд беше чернокож, убит на 25 май, след като полицаят от Минеаполис Дерек Шовин заби коляното си във врата му за 8 минути и 46 секунди. Но след седмици на исторически протести е ясно, че това въстание не е само за Флойд - а за всяка една несправедливост, която срещу общността на Черните.

Досега протестиращите унищожиха идолите на американския капитализъм (луксозни магазини), американската полицейска държава (3-и район на Минеаполис) и американския расизъм (статуи на Конфедерацията).

Полицията реагира с невъобразимо насилие. Рани журналисти и мирни протестиращи с не летално и „по-малко от смъртоносно“ оръжие. И те направиха това с пълното одобрение на президента, който туитира: "Когато започне плячкосването, започва стрелбата."

Тогава снощи, в Розовата градина на Белия дом, Тръмп допълнително характеризира като „професионални анархисти, насилници на мафиоти, палежи, разбойници, престъпници, безредици, Антифа и други.“

"Мобилизирам всички налични федерални ресурси, цивилни и военни, за да спра бунтовете и грабежите, да прекратя разрушенията и палежите и да защитя правата на законосъобразни американци, включително вашите права за второ изменение", изрева той по начин, който слабите, властолюбиви мъже често се употребяват.

За да могат военните да действат на американска земя, окупаторът на Белия дом ще трябва да се позове на 213-годишния закон за въстанието. Последният път, когато този акт е бил призован, е 1992 г., след въстание, избухнало в Лос Анджелис вследствие на жестокия побой на Родни Кинг от полицията.

"Ако град или щат откажат да предприемат действията, необходими за защита на живота и имуществото на техните жители, тогава ще разположа военните на Съединените щати и бързо ще реша проблема за тях", продължи Тръмп и добави, че иска Националната гвардия да „Доминира по улиците“ и протестиращите да „се изправят срещу тежки наказателни наказания и дълги присъди в затвора“.

Тук няма подтекст. Няма дори предупреждение. Това е обет. Президентът обещава насилие, наистина го очаква. Докато говореше, полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да избута протестиращите далеч от предната част на Белия дом, така че главнокомандващият да може да отиде до вратата на църква за снимка, държейки Библия, която вероятно дори не е чел. 

Източник: The Independent