София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

The Washington Post: САЩ се нуждаят от нова концепция за бойна готовност, за да се конкурират с Китай и Русия

САЩ ежегодно харчат милиарди долари за укрепване на бойната готовност
2 мПолитика 164 Мирослав Митков

Американското военно ръководство изостава по отношение на възгледите си за бойна готовност, възприемайки я единствено като подготовка на войските за операции в близко бъдеще и напълно игнорирайки по-далечните перспективи, според американските генерали Чарлз Браун и Дейвид Бергер. Както пишат офицерите на страниците на вестник The Washington Post, за да си осигурят предимство в съперничеството с равностойни конкуренти - като и Китай - Пентагонът и Конгресът ще трябва да разгледат боевата готовност по нов начин.

Стратегията за национална отбрана, приета от Пентагона през 2018 г., „откровено" заяви, че стратегическите предимства на американските въоръжени сили намаляват пред очите ни и беше подчертано, че за да останат конкурентоспособни, те трябва да се променят основно ниво, пишат в статията си началникът на щаба на ВВС на САЩ Чарлз Браун и комендантът на американския морски корпус Дейвид Бергер. Както подчертават двамата, авторите на документа пишат, че такива промени трябва да бъдат изразени във формирането на по-мощни и модерни формации, укрепване на международни съюзи и партньорства и реформиране на Министерството на отбраната с цел подобряване на ефективността му, като същевременно се намалят разходите. Новата стратегия беше подкрепена от експерти по национална сигурност от всички политически възгледи; двете основни фракции на американския Конгрес също го подкрепиха, припомнят Браун и Бергер.

Междувременно, въпреки че стратегията успя да създаде „усещане за спешност“ сред политиците, тя все още не е повлияла достатъчно на разпределението на военните разходи, за да могат САЩ наистина да се подготвят за съперничество с великите сили, убедени са американските генерали . Въпреки че има няколко причини за това, един от основните фактори в случая е обсебеността на Пентагона, Конгреса и въоръжените сили върху бойната готовността, както и как те определят тази концепция.

Както отбелязват авторите, САЩ ежегодно харчат милиарди долари за укрепване на бойната готовност, разработване на методи за нейната оценка и опит за подобряване, но малко хора задават въпроса какво всъщност е това. По същество бойната готовност е готовността на въоръжените сили за борба с врага, наличието на достатъчно средства, обучение и техническа поддръжка, за да надделее на бойното поле днес и в обозримо бъдеще, обясняват Браун и Бергер. За съжаление, през последните две десетилетия военните дела претърпяха значителни промени, в резултат на което концепцията за бойна готовност беше изкривена - сега тя всъщност стана синоним на способността да се участва в битка на момента: бойна готовност е бойна единица, която може да бъде разположена незабавно и да участва в операция същата вечер, продължават офицерите. Това тясно разбиране може да е било правилно в миналото, когато Америка е била много по-напред от своите съперници по отношение на военните способности, но вече не е подходящо за близкото бъдеще, където военните конфликти ще възникнат в рамките на съперничество между великите сили, предупреждават авторите.

За да се конкурира с Китай и Русия и успешно да отговори на други нови предизвикателства, американската армия се нуждае от нова система за оценка на бойната способност, при която приоритет ще бъде не готовността за битка в близко бъдеще, а предоставянето на предимства в борбата срещу равни противници, уверени са Браун и Бергер. Поради начина, по който сега се разбира бойната готовност, значителна част от американските военни разходи се изразходват за поддържане и закупуване на остарели активи, повечето от които са разработени през 80-те и 90-те години на миналия век, които вече не могат да осигурят на Америка предимство пред конкурентите, предупреждават генералите.

Според авторите на материала новата система за оценка на бойната готовност трябва да осигури по-балансирана връзка между текущите нужди и целите на утрешния ден, съчетавайки фактори като способността за участие в бой, с акцент върху модернизацията и готовността за рискуване. Като начало Браун и Бергер твърдят, че към критериите за бойна готовност трябва да се добавят нови аналитични критерии, използващи изкуствен интелект, като по този начин се възползват от богатата на данни военна информационна среда. Подобна система ще позволи на военното ръководство по-ефективно да даде приоритет на научноизследователската и развойната дейност, като същевременно не изразходва по-голямата част от ресурсите си за укрепване на бойната готовност на активи, които са на няколко десетилетия, пишат генералите.

В крайна сметка тази система ще позволи на САЩ не само да получат въоръжените сили, необходими на сегашните командири, за да работят със съюзници и партньори, да се състезават с противници и, ако е необходимо, да спечелят войната, но и да инвестират във средствата, които ще са необходими за всички цели. Според генералите създаването на точна и мощна система за оценка на бойната готовност, базирана на анализ на големи данни, ще помогне да се намери по-добър баланс между необходимостта да се поддържат войските в готовност за бойни операции сега и необходимостта да се даде предимство на командирите в битките в бъдеще . За постигането на тази цел ще са необходими сериозни инвестиции в такива средства като хиперзвуково оръжие, безпилотни летателни апарати, наземни ракетни системи и така нататък, изброяват офицерите.

„Американците, разбира се, очакват ВВС и морската пехота да останат ангажирани да защитават страната както днес, така и в бъдеще. Но, за съжаление, прекалената загриженост за днешните кризи поставят под въпрос предизвикателствата на бъдещето“, обобщават авторите. „Време е да сложим край на това. Дошло е времето да предефинираме бойната готовност в съответствие с епохата на подновено съперничество. Уникален прозорец на възможностите се отвори пред нас, но няма да бъде отворен завинаги. Трябва да действаме сега".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!