София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Тихомир Стойчев: Русия се опасява от разширяване на НАТО и търси разузнавателна дейност

"Кой ще поеме отговорност, че мрежата от шпиони не е пресечена твърде рано?"
46 сКрими 453

Акцията срещу шпионажа в полза на Русия е безпрецедентна. Българските служби през последните години имат безпрецедентен принос да възпират шпионите. Това заяви бившият директор на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) Тихомир Стойчев по повод ареста на група руски шпиони у нас, в ефира на БТВ.

„Учудвам, че при предишните случаи на изгонени руски дипломати не бяха посочени техните връзки в България. Не видяхме и някакви дела да се водят. Това беше по-дипломатичен ход“, добави той.

„Сега имаме един безпрецедентен случай, при който се действа по-силово. Учудвам се, че този, когото наричат „Резидент“ е на доста напреднала възраст и в същото време е толкова активен във вербуването на хора“, смята той.

„Реализирана е една малка група, а може би по върховете има много по-интересни хора“, допуска Стойчев.

„От кадрите, които видяхме, става ясно, че е имало някаква шпионска дейност. Но тези хора са проучвани само шест месеца. Кой ще поеме отговорност, че мрежата не е пресечена твърде рано“, пита се бившият директор на ЦСБОП.

„Министерство на отбраната доста прозрачно подсказва в каква посока се модернизира, по-скоро се търсят другите връзки за разширяването на НАТО. Русия се опасява от това разширяване. В това пространство всеки търси разузнавателна дейност. Очаквам да има контрамерки от страна на Русия“, коментира Стойчев.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!