София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тома Томов: Америка е фундаментално расистка държава

Според журналиста в цялата история на САЩ чернокожите нямат равни права с белите

Тома Томов: Америка е фундаментално расистка държава

Според журналиста в цялата история на САЩ чернокожите нямат равни права с белите

17 сПолитика 1024 Боян Марков


"Америка е системно расистка държава. Тя винаги е била расистка държава. Суперсилата в момента получи инфаркт. Виждате един офицер, който арестува един човек и знае, че камерата го снима. Арестува го за един фалшив чек за 20 долара и го убива за 8 минути. Естествено, че ще има реакция." Това заяви журналистът и депутат Тома Томов в интервю. 

Поставен бе акцент върху безпрецедентните бунтове в САЩ и критиките към Доналд Тръмп дали може да се справи с актуалния проблем. Включен бе Симеон Гаспаров - кореспондент в САЩ. 

"Вашият кореспондент е голям наивник. Не направи никакъв анализ.", коментира Томов и допълни:

"Америка е фундаментално расистка държава. Тя е създадена от расисти, от робовладелци. Всичките основатели, до един са робовладелци. Един от най-великите мъже на планетата, който за мен е герой - Томас Джеферсън, какъв е бил? Робовладелец. Той въобще не е считал черните за хора, въпреки че има деца от една от робините си и е живял с нея."

Томов сподели статистика от САЩ, според която в затворите на 100 хиляди души, 4500 са черни, докато белите са 700. Относно заплатите на едно средно заможно семейство - черните печелят 40 хиляди месечно, а белите - 70 хиляди. 

"Америка е Рим, никога не е имало по-велика империя, но в основата си тя е расистка държава. Това го казва Обама и всички го знаят.", завърши Томов.