София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

Транспортният министър назначи одит на договора за охрана на БДЖ

Според синдикатите той е сключен при грубо нарушаване на трудовото законодателство
15 мПолитика 399 Антоанета Начева

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров назначи одит на договора за охрана на БДЖ. Това стана ясно на среща с председателя на Синдиката на железничарите в България към КНСБ Петър Бунев, председателя на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова и председателя на Националния железничарски синдикат към КТ „Подкрепа“ Зоринчо Йорданов. 

„Още в началото на мандата разпоредих да бъдат спрени всички договори на БД, докато не приключат назначените проверки. Срокът на одита на договора за охрана е 15 дни, след което очаквам резултатите и становище по проверката. Когато докладите бъдат готови, в зависимост от резултатите, ще предприема мерки, като при необходимост ще сезирам и съответните служби“, заяви министър Тодоров.

Според представителите на синдикатите договорът за охрана на БДЖ е сключен при грубо нарушаване на трудовото законодателство. Освободени са над 200 служители на БДЖ, отговарящи за охраната, като това не е обсъдено с представители на синдикатите и е в разрез с колективните трудови договори и Кодекса на труда. Те твърдят, че и договорът не е икономически изгоден за дружеството и води до по-големи разходи.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!