София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Тръгна литийното шествие на Чудотворната икона от Бачковския манастир

За иконата се смята, че е била е скрита при османското нашествие в местността Клувията
15 сОбщество 260 Ивана Иванова

Тръгна традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Богородица от Бачковския манастир на втория ден от Светлата седмица.

Тази година се допускат да участват всички желаещи, но иконата на Света Богородица няма да носи от много хора. Тя ще бъде носена от двама души, които ще се сменят на определено разстояние.

За иконата се смята, че е била е скрита при османското нашествие в местността Клувията, където е намерена отново в началото на XVII век. Вярващите посочвват, че тя помага и с нейна помощ се случват чудеса.

В ранна сутрин по традиция се плете венецът от цветя, който се слага на чудотворната икона. След шествието цветята се раздават на миряните.

Самото литийното шествие символизира намирането и връщането на чудотворната икона в манастира. По време на годините на турското господство, иконата е била скрита в местността Клувията, където е намерена отново в началото на ХVІІв. и донесена в манастира.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!