Начало Новини Предавания На живо

Трима от ръководния екип на МВФ напускат

Кристалина Георгиева търси техни заместници

Трима от ръководния екип на МВФ напускат

Кристалина Георгиева търси техни заместници

2 месецаПолитика 1913Златина Петкова


Трима от ръководния екип на Международния валутен фонд напускат постовете си, става ясно от публикувана от агенция “Ройтерс” информация.

Според анализатори на тези процеси вероятно новият управляващ директор на институцията - българката Кристалина Георгиева, избрана през октомври миналата година на тази позиция, решава да смени екипа си.

Първият от напускащите е главният й заместник - 66-годишният Дейвид Липтън, който си отива в края на  февруари. Липтън е американски икономист, известен с критиката си към търговската политика и икономическите действия на президента на САЩ Доналд Тръмп. Той е заемал най-дълго време този пост - от 2011-та година насам, като мандатът му трябваше да изтече през септември 2021-ва.

Очаква се съвсем скоро икономическата институция да започне търсенето на негов наследник. Традицията досега е такава, че Фондът се оглавява от европеец, докато пост номер две се заема от американец, тъй като САЩ са най-големият акционер в МВФ. Дали тази традиция ще се спази от Георгиева, предстои да стане ясно.

С постовете си се разделят също заместник-управляващият директор на фонда и ръководител на административните му служби Карла Грасо, както и директорът на МВФ за Европа Пол Томсън, работещ за фонда от 37 години, като той се оттегля в края на юли 2020-та. Наследници за техните постове също предстои да бъдат търсени.