София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Турция заплаши с подновяване на военните действия в Сирия

Турският външен министър: „Досега Москва и Вашингтон не са изпълнили обещанията си"

6 месецаОбщество 20 Боряна Райчева


Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отправи заплаха, че Анкара може да възобнови военните операции в Сирия, съобщават световните агенции.

Според дипломата това ще се случи, ако Русия и САЩ не изпълнят задълженията си за изтегляне на кюрдските формирования от зоната за сигурност. В същото време Чавушоглу отбеляза, че "досега Москва и Вашингтон не са изпълнили обещанията си".

"Ако не получим резултат, ще направим това, което трябва отново", цитира го Анадолската агенция. По споразумение със САЩ, Анкара спря военните операции в Източна Сирия, за да могат кюрдите да изтеглят своите формирования от 30-километровата буферна зона на границата.

На 22 октомври Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган проведоха шестчасови разговори, след които бе подписан меморандум за разбирателство в десет точки. Документът предвижда влизането от сирийската страна на границата с Турция извън зоната на операция "Извор на мира" на руската военна полиция и сирийската гранична служба. Те са предназначени да улесняват изтеглянето на кюрдските войски и техните оръжия на 30 километра от сирийско-турската граница, както и да провеждат съвместни патрули.

По-късно руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви своевременното изтегляне на кюрдите от зоната на сигурност.