София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Учени: Хидроксихлорохинът увеличава риска от смърт за определени пациенти

Специалистите настояват употребата на лекарството да бъде прекратена

Учени: Хидроксихлорохинът увеличава риска от смърт за определени пациенти

Специалистите настояват употребата на лекарството да бъде прекратена

3 дниЗдраве 73 Боряна Райчева


Хидроксихлорохин: Лекарството, рекламирано от Тръмп като това, което „ще промени играта в борбата срещу Covid-19”, все повече се свързва със смъртни случаи, пише британското издание The Independent.

Лекарството беше одобрено като официален медикамент за лечение на коронавирус и в България.

„Хубавата част е, че лекарството е с нас от дълго време насам“, заяви американският президент за хидроксихлорохина, който се използва и  срещу лечение на малария. „Знаем, че ако нещата не вървят по план, поне няма да убие никого.“

Новите доказателства обаче предполагат, че може да направи точно това.

Данни от клинични изпитвания, академични изследвания и научен анализ сочат, че използването на лекарството за лечение на Covid-19 може значително да увеличи риска от смърт за определени хора.

Изследване на пациенти ветерани, хоспитализирани с новото заболяване, не само че не открива полза, но и констатира по-висока смъртност сред хората, приемащи хидроксихлорохин, твърдят изследователите.

Над 27 на сто от лекуваните пациенти са починали, в сравнение със смъртността от 11,4 на сто при тези, които не са били лекувани с този медикамент, съобщава Washington Post.

Сега специалистите по безопасност на лекарствата призовават употребата на лекарството да бъде прекратена изцяло, докато не се разбере повече.

„Те би трябвало да кажат:„Ние знаем, че има вреди, и докато не знаем ползите, нека да отстъпим “, казва Джоузеф Рос, професор по медицина и обществено здраве в Йейлския университет.

Друг експерт, Лусиана Борио, който преди това е бил директор за медицинска и биологична защита в Съвета за национална сигурност, е също лаконична в оценката си: „Изненадана съм, че все още не е отменена“, каза тя.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването у нас обяви хидроксихлорохинът за официално лекарство срещу Covid-19.