Начало Новини Предавания На живо

В Индия почина йогин, който не е пил и ял от 80 години (ВИДЕО)

"Шри Прахлад Джани напусна физическото си тяло", се казва в съобщението

В Индия почина йогин, който не е пил и ял от 80 години (ВИДЕО)

"Шри Прахлад Джани напусна физическото си тяло", се казва в съобщението

3 мЛюбопитно 18662 Боряна Райчева


В Индия на 91-годишна възраст почина отшелникът Прахлад Джани, който е известен с това, че не е пил и ял от около осемдесет години и практикува йога.

За смъртта на известния йогин се съобщава в Twitter от индийската благотворителна фондация Югал Саркар. "Шри Прахлад Джани напусна физическото си тяло", се казва в съобщението.

Прахлад Джани е роден в Гуджарат в Британска Индия през 1929 година. Както самият йогин разказва, на 7-годишна възраст той отишъл да живее в джунглата, а на 12-годишна възраст преживял духовен опит и станал последовател на култа към индуистката богиня Амба, тя е известна още като Дурга и Кали, съпруга на бога Шива. В нейна чест той започнал да се облича в червено сари. Според Джани богинята го подхранвала с определено вещество, благодарение на което не изпитвал нито жажда, нито глад, можел да измине няколко десетки километра през джунглата и да остане в медитация за един месец.

Два пъти през 2003 и 2010 г. йогинът е преглеждан от лекари. Първият път той е бил под наблюдението на около сто специалисти в клиника в Ахмедабад за 10 дни. Стаята е била оборудвана с видеокамери, а освен това Джaни не си вземал душ, за да улесни наблюдението. В резултат на това лекарите стигнали до заключението, че Пралад Джани не е ял или пил нищо за десет дни и няма естествени отклонения. През 2010 г., когато го изучавали индийските военни лекари, те стигнали до подобно заключение. "Джани не яде, не пие и не задоволява естествените си нужди. Той е весел, енергичен и дружелюбен", твърдят лекарите.

В същото време редица учени критикуват процеса на изследване в индийските болници и твърдят, че Джани периодично напуска стаята, за да се подлага на слънчеви бани и да разговаря с последователите си, както и да гали гърлото си - всичко това се случва под недостатъчно внимателен контрол. Отбелязва се също, че подобни случаи, при които човек може да се справи без вода и храна за много дълго време, са били срещани и преди, но при по-внимателна проверка са се оказвали измама.