София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В памет на жертвите: Навършва се година от разрушителните земетресения в Турция и Сирия

На този ден преди една година загинаха над 53 хиляди души

2 месецаИнциденти 5 Антония Лазарова

Навършва се една година от опустошителните земетресения в Югоизточна Турция - най-смъртоносното природно бедствие в съвременната история на страната, отнело живота на над 53 хиляди души. Засегната бе и съседна Сирия, където загинаха повече от шест хиляди души. Милиони хора останаха без домове, след като буквално цели градове бяха изравнени със земята.
 
С траурни церемонии в турските училища ще бъде отбелязана първата годишнина от унищожителните земетресения, които поразиха Югоизточна Турция преди година.

По повод трагичната годишнина сутринта преди започване на занятията във всички училища на територията на страната ще се състои едноминутно мълчание за почитане паметта на жертвите на земетресенията, посочи министърът на образованието Юсуф Текин в писмено изявление, цитирано от ТРТ Хабер.

“Министерството на националното образование продължава усилията си за подкрепа на пострадалите от “Бедствието на столетието”, за да излекува раните и да компенсира загубите в областите, засегнати от бедствието. Въпреки че не можем да върнем жертвите, всеки член на нашата общност ще продължи да работи с пълна воля и решителност за преодоляване на трудностите, за да заличим колкото се може по-бързо следите от нещастието. Никога няма да забравим нашите жертви на земетресението и с едноминутно мълчание и сведени глави в цялата стана ще почетем паметта им", се казва в изявлението на просветния министър.

В Хатай и Кахраманмараш, едни от най-тежко засегнатите райони, 6 февруари 2024 година ще бъде неприсъствен ден за учениците и преподавателите.

Гробищата в град Хатай бяха покрити с националните знамена с полумесеца и звездата. С това турската държава отдава почит на жертвите-мъченици в най-тъжната годишнина на Турция.

В зимното още непросветнало утро на 6 февруари 2023 г. в 04:17 часа местно време (03:17 часа българско време) мощен земен трус с епицентър град Пазарджък в Кахраманмараш с магнитуд 7,7 по Рихтер разтърси 11 окръга в Югоизточен Анадол в продължение на 40 секунди, причинявайки огромни поражения и жертви.

Девет часа по-късно втори мощен трус с магнитуд 7,6 по Рихтер с епицентър Елбистан отново разтърси региона.

“Силата на енергията от двете земетресенията се равнява на мощта на 500 атомни бомби”, бе заявил ръководителят на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации АФАД/ проф.д-р Орхан Татар на пресконференция.

Поразени бяха 11 окръга с обща територия 110 000 кв.км и население около 15 млн. души.

При разрушителните земетресения на този ден преди една година загинаха над 53 хиляди души, ранени бяха повече от 107 000 души, заяви преди няколко дни турският министър на вътрешните работи Али Йерликая.