София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ваклин пред Евроком: Когато хората говорят за строежи, сякаш говорят за престъпления

Строителният предприемач се кандидатира като независим общински съветник

16:40 ч. 18.09.2019 г.Избори 2019 17

Строителният предприемач Александър Ваклин ще участва в местните избори в София като независим кандидат за общински съветник. Неговото име нашумя около делото, срещу бившия кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, по което Ваклин е основен свидетел.

Телевизия "Евроком" се свърза с Александър Ваклин, за да коментира главните приоритети в своята кандидатура.

Неговия коментар четете тук:

Какво имате предвид под това, че ще защитавате правата на хората и дружествата в сектор "Строителство"?

В последните години думата строител се превърна в нещо мръсно, изравни се с криминално престъпление. Когато хората говорят за строежи, сякаш говорят за престъпления, а за мен това е изключително неприемливо. Аз смятам, че всички граждани, всички хора, които работят в този сектор са достойни за уважение, защото те работят в най-тежкит условия и дават облика на държавата.

От друга страна съм изключително възмутен как политиците, настоящи и бъдещи кандидати, забравят, че строителството дава заетост на голяма част на нискоквалифицираните хора. Ако те не работят за нас, някой ще трябва да плаща за техните социални нужди. Нали не искаме те да легнат на социалната ни система? Това е глупав популизъм, без замисляне в широк аспект на нещата. На всеки му се иска да живее във виртуалния свят на фейсбук и социалните мрежи, но да не забравяме, че това е само виртуалния свят. В реалния свят ние имаме нужда от структура, от жилища, от добре поддържани жилища, защото и поддръжката е строителна дейност. Имаме нужда от транспортна инфраструктура и е срамота хората, заети в този сектор, да бъда отъждествявани по криминалния начин.

Вие знаете за желанието да се криминализира, едва ли не, строителството между 14ч. и 16ч., да се спират строежи по всевъзможни жалби. Да, строителството не е най-приятното за околните нещо, тъй като вдига шум и прах, но в крайна сметка и трамвая на "Цар Борис" 3 вдига шум, но никой не го спира.

От друга гледна точка, от гледна точка на инвеститорите. Вие не знаете, но ние като инвеститори в строителството за наша сметка изграждаме километри пътна инфраструктура, отчуждаваме и даряваме на общината много декари пътища, даряваме трафопостове, даряваме водопроводни наклонения, водопроводни мрежи и всичко това отива безплатно в активите на Столичната община. Ние озеленяваме града. Аз поне от 15 години мога да Ви кажа, че не съм видял някой, който да не спази закона и да пропусне задължението си за озеленяване около обектите си. Ние даваме добавена стойност на този град и няма да позволя и ще направя всичко възможно, за да не позволя тази професия да се очернява.

Аз умирам от желание да обсъдим темата за озеленяване с някой от тези "Зелени кандидати". Аз съм голям привърженик на озеленяването на града ни. В интерес на истината градът ни е един от рядко населените. На кв/км мисля, че за София е 2 пъти по-рядко населена от Брюксел. Не си представяте София да има повече зелени площи, нали? София има огромни паркове, огромни градини, които са зарязани и приличат на джунгла. Те са пълни с криминално проявени хора, кучета, кърлежи. Озеленяването не е само за градинката пред блока на граждани. Ако става въпрос за градинката пред блока гражданите трябва да се грижат за градинката си. Но когато говорим за общината да прави озеленяване - има достатъчно паркове и градини в София.

Вие бихте ли пуснали Вашето дете в Западен парк? Или в някои от многобройните градинки, в които се разхождат глутници кучета? Ако детето е на възраст до 10 години - е, то ще го изяде някое бездомно куче, или някой наркоман ще го стресне. Нека се погрижим за това, което вече съществува, да го направим красиво и годно за употреба и тогава да мислим за нови зелени площи. Не само да им сменим плочките и да кажем, ето ние сме направили еди кой си парк и то да продължи да функционира в добър вид 6 месеца поне или 1,3, 5, 10 години след като е било ремонтирано. Това изисква грижа, изисква съответни мерки. И в никакъв случай не изисква популистки напъни. "Да спрем стоителството за сметка на озеленяване." Ама чакайте, какво озеленяване? Ние не поддържаме парковете си, къде искате да озелените? Искате да озелените пространства, частни имоти, които в момента служат единствено за безплатно паркиране. Нека спрем да се концентрираме върху драмата кой ще паркира безплатно върху частните имоти, а да се концентрираме върху реалните зелените площи. Те стоят в общия устойствен план на София, има определени достатъчно зелени площи, на които може да завиди всеки един европейски град, но нека ги направим използваеми. За мен ако пред Вашия блок градинката не изглежда в добро състояние, то това трябва да е ангажимент на етажната собственост на блока, не може да зависи от общината.

Аз съм привърженик на това законите в тази държава да се спазват. И то да се спазват стриктно и с разум, разбира се. Когато един закон е недомислен той следва да бъде променен, но това не трябва да става от улицата, а от парламента.

Казвате Вие ще бъдете независим кандидат. Говорили ли сте с партия, която да застане зад Вашата кандидатура?

Не, аз не искам да се ангажирам с партии. Ролята на общинския съветник, както и ролята на общинския съветник е да даде експертиза на общината, така че аз мога да участвам като съветник в управлението на града и аз мога да участвам като експерт, а не като политическа личност.

Преди няколко дни Вие бяхте при главния прокурор и зам.-главния прокурор относно медийния натиск срещу Вас. Как протече срещата?

Бях там във връзка с два казуса, едното беше медийният натиск, а другото беше едно противоконституционно решение, една промяна на закона, с която исках да сезирам главния прокурор, както сезирах и омбудсмана и управляващите. Това беше едната причина. Другата причина беше да се оплача, така да го кажа, относно некоректен медиен натиск във връзка с делото, по което съм свидетел, тъй като, въпреки че са излезли мотивите на съда, които са ясни и много точни, някои медии продължават да вкарват инсинуации, включително да ме обвиняват в лъжесвидетелстване, да осъществяват натиск върху мен и близките около мен.

А Вие какво очаквате от това дело?

Делото е в съда, очаквам съдът да се произнесе, както се произнесе на първа инстанция, очаквам следващите инстанции да се произнесат по същия обективен и законен начин.