София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Варна посреща европейски лидери

Предстоят и два протеста срещу Ердоган

08:12 ч. 26.03.2018 г.Политика 4

Варна посреща европейските лидери Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, както и президента на Турция Реджеп Ердоган със засилени мерки за сигурност.

Домакините на срещата - премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, министърът по европредседателството Лиляна Павлова, както и турските им колеги вече са във Варна и очакват важните гости.

Европейските лидери ще пристигнат на летището във Варна в късния следобед, а точният час на пристигане на президента Ердоган се пази в тайна, но се очаква той да дойде преди Туск и Юнкер. Националната служба за охрана и турските служби работят в тясно сътрудничество.

Осигурена е охрана с гранични катери по море, както и водолазна група, по основните кръстовища на Варна ще бъдат осигурени патрулни автомобили и регулировчици, както и полицейска охрана.

Пътниците, които пристигат с редовни полети на летище Варна по същото време с официалните делегации, ще бъдат обслужени нормално, но ще се наложи да изчакат от пътуването на кортежите извън аеропорта.

Очаква се срещата да е изключително трудна.

Ердоган вече заяви, че основна тема в тези разговори ще са парите и бежанците. Той е категоричен, че иска да му се изплати остатъкът от онези 3 милиарда евро, които са му обещани, за да пази бежанците в Турция.

И още Ердоган иска да затвори нова преговорна глава между Европа и Турция за нови 3 милиарда евро, за да останат и през следващите години бежанците в Турция.

Евролидерите категорично заявиха, че позициите на Европа и Турция са се раздалечили една от друга. Но пък Европа настоява позициите да се сближават и да се върви към диалог.

Готвят и два протеста по повод височайшата визита. Единия протест е на партия „Възраждане” на площад „Независимост” от 12:00. Освен това „Да, България” и ДСБ организират флашмоб пред катедралата от 12:30, за да изразят позиция срещу реакцията и поведението на Бойко Борисов спрямо турския президент и неговата политика.