София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Вицепремиерът Марияна Николова на официално посещение в Украйна

Ще открие паметна плоча за 100 дипломатически отношения между двете страни

11:39 ч. 13.05.2019 г.Политика 7

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова е на официално посещение в Украйна на 13 и 14 май.

Тя ще се срещне с първия вицепремиер и министър на икономическото развитие и търговията на Украйна Степан Кубив.

Визитата цели поддържане на политическия диалог и по редица теми от европейския и международния дневен ред.

След работната среща на официална церемония двамата ще открият мемориална плоча по случай 100-годишнината от утановяването на дипломатически отношения между България и Украйна.

В рамките на посещението вицепремиерът Николова ще се срещне с представители на българската общност начело с Антон Киссе, депутат във Върховната рада от "Партия на регионите" и председател на Асоциацията на българите в Украйна.

От правителствения пресцентър не се ъсобщава дали ще бъде засегнат въпросът с изучаването на майчин език в училищата от етническите българи. 

В края на миналата седмица укщраинският посланик у нас Виталий Москаленко вече изрази позицията на украинското Външно министерство в отворено писмо до българските медии, в което се казва, че официалният език на страната е украинският, но всички малцинства изучават майчиния си език в училище и имат свои издания и културни центрове.

Държавният вестник на Украйна излиза и на български език.