София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Владо Береану: Кьовеши няма да скастря Гешев. Не очаквайте нещо бомбастично

Коментар на журналиста пред ФрогНюз

Лаура Кьовеши да скастри Иван Гешев? Това няма да се случи. Г-жа Кьовеши и изключително принципна. Проговори ли на служебна тема, тя става изключително спокойна и контролирана. Хич не я виждам да го скастря или нещо да му се кара. Естествено ще постави въпросите такива, каквито са. Но не очаквайте тя да ходи и да се разправя с Гешев. Това не й влиза в работата и не е такъв тип човек. Така журналистът от "Евроком" и анализатор Владимир Береану коментира пред Фрог Нюз.

"Тази визита ще разочарова изключително много хора поради простата причина, че г-жа Кьовеши винаги е съсредоточена върху работата си. Като представител на прокуратурата тя спазва изключително правилата в прокурорската дейност. За разлика от нашия главен прокурор, тя никога не нарушава принципа за невинност преди съдебна присъда, никога не дава примери и не използва език, който не съответства на един прокурор. Нейното посещение в България, особено само няколко дни след като прокуротурата проработи, е чисто работна среща. Очевидно България е една от страните, които представляват проблем и поради тази причина реално е и първата страна, която Кьовеши посещава. В краткия срок на нейното посещение тя ще проведе само работни срещи", коментира той.

"проблемът е, че няма достатъчно делегирани прокурори – от 10 само 4-ма са одобрени. Вероятно това ще обсъждат с Иван Гешев, с Висшия съдебен съвет и с прокурорската колегия. Въпросът е да се намерят достатъчно делегирани прокурори. Това явно е целта на посещението. Второ – причината за посещението в България е заради многото сигнали, подадени към прокуратурата от страната ни. В България има непропорционално много сигнали за корупция спрямо населението и значимостта й в ЕС. Естествено, влияние имат и американските санкции по закона „Магнитски“ спрямо наши олигарси. Не бива обаче тази значимост да се преувеличава, понеже г-жа Кьовеши винаги спазва законодателството, по което работи. Няма как Европейската прокуратура да се влияе от едно американско решение. Това, разбира се, е обезпокоително за евроинституцията, но в никакъв случай Кьовеши не трябва да приема априрори виновни лица и различни корупционни престъпления у нас. Но явно има достатъчно сигнали, за да бъдем първата страна, която тя посещава", обясни той.

"Това е най-важното и най-обезпокоителното. Това показва, че с България ще има проблеми, а г-жа Кьовеши ще има доста работа с нас. Едва ли на това посещение ще има някакви други изказвания. Г-жа Кьовеши действа много внимателно с медии. Повтарям – никога не прилага езика, типичен за нашия главен прокурор, който непрекъснато използва рекламни трикове за себе си и език, който е неприсъщ за един прокурор. Лаура Кьовеши е точно обратното - отказва да се похвали преди да има окончателна присъда. Това вероятно ще го видим и по време на тази визита. Така че за тези хора, които очакват да се случи нещо страшно интересно, нещо много любопитно – мисля, че г-жа Кьовеши ще ги разочарова. Тя идва по работа и говори само по работа", допълни Береану.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!