София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

ВЛАКОВАТА КАТАСТРОФА В ГЪРЦИЯ: Разследват още двама служители на гарата в Лариса

Единият от тях е заявил, че е напуснал смяната си преди края ѝ, в 23:00 ч.

4 мИнциденти 121 Кристияна Стефанова

Още двама началници на гари и инспектор на железопътната компания ще бъдат изправени пред съда заради трагичната влакова катастрофа в Гърция от 28 февруари, при която загинаха 57 души.

Органите на реда извършват проверка дали двамата служители са си тръгнали преди края на смяната си, оставяйки нов колега да управлява два влака, движещи се в противоположни посоки по един и същи коловоз, което е довело до фаталния сблъсък.

Единият от служителите е заявил, че е напуснал смяната си преди края ѝ, в 23:00 ч., но твърди, че дори и да е останал, не е могъл да предотврати инцидента, тъй като пътническият влак, пътуващ в северна посока, е спрял на гара Лариса в 23:02 часа, а ударът с товарния влак, пътуващ в южна посока, е станал в 23:21 ч.

Началникът на гарата, който е взел решение да насочи двата влака в един и същи коловоз е имал само няколко работни дни, след като е преминал петмесечно обучение.