София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Войн Божинов: Няма да издържим на натиска по въпроса за Северна Македония

„Македонизмът иска и европейска легитимация"
2 мЕвроком 272

„Натискът върху София по въпроса със Северна Македония е прекалено голям и в последните години българската дипломация се огъва под давлението на важните фактори от Запад... Много е вероятно новата администрация на Белия дом също да упражни натиск върху нас, а ние няма да можем да отразим адекватно“. Това каза пред БНР историкът от БАН Войн Божинов, автор на книгата „Република Македония в съвременната геополитика“. 

По думите му големият проблем пред българското правителство е да се запази националната ни идентичност срещу една идеология, която става все по-агресивна:

„Македонизмът иска и европейска легитимация. Допуснем ли това, връщане назад няма... Фактът, че някои държави в момента мълчат, не означава, че българската позиция не се чува, всеки преследва своите интереси. Официален Берлин ще продължи с позицията си, което ще изправи България пред труден избор, а ние показваме, че не можем да удържим позицията си“.

„Ние сме в много деликатна ситуация. Гърция по великолепен начин си изми ръцете с Преспанското споразумение, а пред европейската общественост ние сме основният виновник за забавянето на евроинтеграционните процеси в Западните Балкани. Нашата цел е да намалим до минимум влиянието на македонизма в Северна Македония... Македонизмът е расистка теория“. 

Според историка е радостно, че българското общество застава зад политическата класа по въпроса със Северна Македония.