София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Върховният административен съд излезе с позиция за делата, свързани с "Росенец"

Нито едно от трите дела не е гледано по същество от върховната инстанция
1 мЕвроком 583

В позиция, подписана от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, остро се възразява срещу “некоректните опити за внушения от някои медии, свързани с казуса лесопарк "Росенец“.

В подробно прессъобщение от съда уточняват етапа, на който се намират трите административни дела, свързани с постройката и пътя до лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

От съда обръщат внимание, че нито едно от трите дела не е гледано по същество от върховната инстанция. Единственото произнасяне е било по допустимостта на жалбите, а съдебните актове са постановени съобразно наличните по делото доказателства и постоянната съдебна практика по такива случаи.  

По делото, свързано с постройката на плажа Росенец, от ВАС обясняват, че няма решение по нейната законност, а само по допустимостта на жалбата на фирма "Стрейтлайн" срещу заповед на кмета на Бургас за събаряне на сградата.

Върховните магистрати са приели, че дружеството има правен интерес и са върнали делото на същия състав на Административен съд - Бургас за продължаване на съдопроизводствените действия.

По отношение на пътя Върховният административен съд е бил сезиран два пъти - за решения на Общинския съвет - Бургас за изменение на подробния устройствен план, свързан със статута на пътя, водещ до плажа, и на улицата - от публична в частна общинска собственост, и втория път - при отмяната на тези решения.

И двете дела са върнати на Бургаския административен съд за продължаване на съдопроизводствените действия и извършване на преценка за допустимост на жалбите с оглед предмета на спора, пише в позицията до медиите, подписана от Георги Чолаков. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!