София 3 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 8 °C
Варна 5 °C
Бургас 7 °C
Начало Новини Предавания На живо

ВСС даде 7-дневен срок на Данаил Кирилов да представи доказателства срещу Андон Миталов

Правосъдният министър поиска уволнението на съдията, който бе обвинен в корупция

ВСС даде 7-дневен срок на Данаил Кирилов да представи доказателства срещу Андон Миталов

Правосъдният министър поиска уволнението на съдията, който бе обвинен в корупция

2 месецаПравосъдие 2665 Ивана Иванова


ВСС даде 7-дневен срок на Министърът на правосъдието Данаил Кирилов да представи доказателства срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Това стана ясно след като Съдийската колегия на ВСС се събра и обсъди искането Кирилов за уволнение на съдия Миталов.

"Доказателствата, че съдия Андон Миталов е уронил престижа на съдебната власт, са публично достъпни и обществено известни, и няма нужда от тяхното изрично доказване. Предложих на колегите, ако тези обстоятелства са им неизвестни, ще докажа и тях", това заяви правосъдният министър.

Правосъдният министър ще трябва да посочи и фактическите обстоятелства - дата, място на извършване на нарушението от страна на съдията, конкректно дело и кои текстове от НПК са нарушени.

Дванадесет от членовете на Колегията са подкрепили решението, като отвод си е направил само Севдалин Мавров.

Припомняме, че миналата седмица огласиха името на българския гражданин, на когото е наложена забрана за влизане в САЩ заради участие в корупция. В изявление на държавния секретар на щатите Майк Помпео стана ясно, че това е съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Миталов е човекът, който разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да замине за Русия.