София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

За първи път над 51 600 десетокласници се явяват на външното оценяване по БЕЛ

Имаше искания националното външно оценяване в десети клас да бъде отложено
1 месецОбразование 17

За първи път днес се провежда националното външно оценяване по български език и литература в десети клас и интересът към него е голям. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова при изтеглянето тази сутрин на изпитния вариант по български език и литература в седми клас в Министерството на образованието и науката.

Повече от 111 000 ученици от седми и от десети клас се явяват днес на националното външно оценяване по български език и литература.

За първи път през тази година се проверяват знанията и в десети клас. Изпит има в 999 училища за над 51 600 десетокласници. Националното външно оценяване за десети клас започна в 8.00 часа, а за седмокласниците - в 9.00 часа.

Имаше искания националното външно оценяване в десети клас да бъде отложено, припомни Гайдарова. Тя каза, че националното външно оценяване е задължително в десети клас, според Закона за предучилищното и училищното образование, но миналата година е било отложено с решение на Народното събрание. Тази година няма действащ парламент и това няма как да бъде направено, също нямаме и основание да го направим, заяви заместник-министърът на образованието. По думите й, целите, които са заложени, са ясно описани още в началото на тази учебна година, известен е и моделът на националното външно оценяване. Те са публични, с цел прозрачност и предвидимост, и са публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката от август, каза Гайдарова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!