София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

ЗАБРАНАТА ЗА ПУШЕНЕ НА ЗАКРИТО ОСТАВА

Здравната комисия гласува
7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Парламентарната комисия по здравеопазване отхвърли предложенията на „Атака“ забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да отпадне. С 4 гласа „за“, 15 „против“ и 1 „въздържал се“ промените в Закона за здравето бяха отхвърлени на първо четене.
Промените предвиждаха да може да се пуши в заведенията, в които има зали за „пушачи“ и „непушачи“, в барове, дискотеки и обособени помещения в летищата. При внасянето на промените, групата на „Атака“ изтъкна, че с действащия в момента закон за тютюнопушене, е нараснала безработицата с близо 30 000 души, тъй като забраната е причинила спад в приходите с над 300 милиона лева. С тези промени 'Атака“ искаше да върне режимът, който съществуваше в началото на предишния мандат на Бойко Борисов.
В цяла Европа има само 3 държави, в които има пълна забрана за тютюнопушене на закрито, като България е една от тях. Депутатът от „Атака“ Николай Александров заяви, че забрана е финансова и икономическа справедливост към собствениците на заведения, които преди това са инвестирали пари за по-добри вентилации, за да могат да обособят помещения за пушачи. Въпреки аргументите, Комисията не промени решението си.
От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация поискаха ясни правила, тъй като според тях от закона, който действа в момента не става ясно кой е нарушител, когато клиенти пушат в заведения, без да се съобразяват със забраните – дали заведението е в нарушение или самите клиенти!?

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!