София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Захариева: Надявам се да видя повече български продукти в Палестина

Министърът на външните работи е на посещение в Палестина
45 сЕвроком 334

България и Палестина ще работят за активизиране на двустранните връзки с акцент върху икономиката, туризма, образованието и възможностите за обучение, които предлагат българските университети, съобщиха от МВнР.

За това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и експатриатите на Палестина Рияд ал Малки. Захариева е на първо официално посещение в Рамалла, където разговаря още и с премиера Мохамед Щайе.

Специално внимание в разговорите бе отделено и на икономическите контакти като двете страни ще работят за засилване на връзките между бизнеса и увеличаване на двустранния стокообмен. Работи се и по подписване на споразумение за сътрудничество между търговските камари на България и Палестина.  През 2019 г. българският износ е бил на стойност 800 000 долара, а за първото полугодие на 2020 г.  - 400 000 долара.

„Към момента стокообменът ни е доста нисък. Надявам се да видя повече български продукти на вашия пазар и повече палестински продукти у нас, когато установим по-близко сътрудничество между търговските ни камари“, каза Захариева.

Тя отбеляза и интереса на палестинците към българския туризъм, за който спомага и работещата в Рамалла българска консулска служба.

„Досега 100 процента от подалите заявление тук за българска виза са получили такава. Надявам се този интерес  към България да е фактор за активизиране на икономическите връзки и туризма. Бих искала да видя повече палестински туристи в България“, каза външният министър.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!