София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Захарова: Западът пречи на "нормалното участие" на Русия в срещата на ОССЕ

Тя обвини някои държави, без да конкретизира, че заплашват "самото съществуване на организацията, само за да задоволят амбициите си"

2 месецаПолитика 47 Лазар Лазаров

Русия заяви, че западните страни се опитват да попречат на нейни служители да присъстват на годишната министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие, предаде АФП.

Украйна и балтийските държави заявиха, че ще се бойкотират срещите на 30 ноември и 1 декември заради присъствието на руския външен министър Сергей Лавров, с аргумента, че Русия трябва да бъде изключена от органа заради офанзивата си в Украйна.

"Виждаме опитите на част от Запада да направи всичко възможно, за да попречи на нормалното участие на страната ни в тази среща", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя обвини някои държави, без да назовава конкретни такива, че заплашват "самото съществуване на организацията, само за да задоволят амбициите си".

Когато миналата година Полша беше домакин на Съвета на министрите, страната не допусна Лавров на своя територия, което предизвика гневен отговор от страна на Москва.

Тази година руският дипломат получи разрешение от страна на България да премине през въздушното ни пространство. Тази мярка не е в нарушение на европейските санкции срещу Москва.

Ръководителят на външните работи на ЕС Жозеп Борел заяви, че ще присъства на срещата в Скопие, но няма да проведе двустранна среща с Лавров. 

Снимка: БГНЕС