София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Започва подаването на документи за прием в гимназии

Кандидатстването може да е електронно или на хартия

Започва подаването на документи за прием в гимназии

Кандидатстването може да е електронно или на хартия

2 сОбщество 208 Диана Йоцова


От днес до 7 юли седмокласниците трябва да подават заявления за приема и класирането в гимназиите, съобщават от Министерството на образованието и науката. Учениците могат да кандидатстват за прием в неограничен брой училища.

Кандидатстването е електронно, на адреса: http://priem.mon.bg, но се запазва възможността за подаване на заявление и на хартия. Това може да стане в определените от регионалните управления на образованието училищни гнезда. Като отделно желание, трябва да се записва всяка избрана паралелка, а не само избраното училище.

Резултатите след изпитите в седми клас бяха обявени по-рано от предвидения срок, за да може учениците да имат достатъчно време, за да направят своя избор на училище, профил или специалност от професия, според получения бал.

На националното външно оценяване по български език и литература на 15 юни се явиха 56 822 седмокласници в страната, а по математика, на 17 юни – 56 767 ученици. Средният резултат за страната по БЕЛ е 51,06 точки, но е с 2 точки по-малко от предходната година. 36,33 точки пък е средният резултат по математика, което в сравнение с 2019г. е повече с около 3 точки.

Обявяването на списъците с приетите ученици в гимназиите от първия етап на класирането е до 13 юли.