София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Затвор за деца под 14 години в Израел

Наказанието се отнася за убийство, опит за убийство или тежки престъпления
5 годиниПравосъдие 30 Боряна Райчева

Израелският парламент прие закон, позволяващ да бъдат осъдени на затвор деца на възраст под 14 години за убийство, опит за убийство или извършване на други тежки престъпления.
Инициативата е в отговор на многобройните палестински атаки през последната година, в резултат на които са загинали над 40 души, а стотици са били ранени. Атаките са организирани от тийнейджъри, които не са достигнали възрастта за наказателна отговорност, информира РИА "Новости".
Законът се появи от необходимост. Ние сме изправени пред вълна от терор, а държавата има право да се защити. Тези, които умряха от забит нож в сърцето, не се интересуват на колко години е детето, нанесло удара – на 12 или 15 ... Може би този закон ще помогне за защитата на самите деца да бъдат използвани като оръжие за убийство, заяви авторът на законопроекта Анат Берко от управляващата партия "Ликуд".
Съгласно новия закон съдилищата имат право да осъдят деца на затвор, в който ще постъпят след навършване на 14 години, а дотогава ще бъдат настанени в интернати. Преди да бъдат вкарани за постоянно в затвора се предвиждат допълнителни изслушвания, които могат да бъдат приети за премахване на наказанието, неговото намаляване или отлагане.
Законът е приет, след като от 120 депутати 32 гласуваха „за“, а 16 - „против“, съобщава пресслужбата на израелския парламент.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!