София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Жители на столичния кв. "Лозенец" влязоха в битка за запазване на квартална градинка

Предстои изграждането на жилищен блок

Жители на "Лозенец" се опитват да запазят едно от малкото останали свободни пространства в квартала им. На терена е имало кестени, които според тях са умишлено унищожени, за да може там да се построи сграда, предава bTV.

Сагата се заплита още. В реституираният имот в частна собственост ще се изгради 8-етажен блок. Хората не са съгласни.

Частният имот се ползва като паркинг от години. Дърветата в него изсъхват, а наемателят съобщава на собственика. Уведомява и общината.

„Моментално позвъних на собственика на този имот. Той реагира нервно. Каза, че него това го устройва“, заяви Димитър Димитров, наемател на частен паркинг. Тогавашният кмет на района потвърждава, че унищожаването на дърветата е умишлено. Но не може да каже кой е извършителят.

„При всички положения ще изискам от собственика да засади дървета, така че да може все пак да се поддържа и озеленяването на този имот“, каза Любомир Дреков - кмет на район "Лозенец".

Три години по-късно кестените вече ги няма. Не са насадени и нови. Междувременно, инвеститорът задвижил процедура по строеж на 8-етажена жилищна сграда в парцела. Дреков заяви, че не разбира защо се е задвижила процедурата, след като инвеститорът е задължен да засади дърветата, преди това.

Според бившия кмет на района той е спазил всичките си обещания, но не знае защо 15-те дървета ги няма.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!