София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Дузпи изпратиха Египет и Салах на 1/4-финалите на Купата на Африка

Защитник на Манчестър Юнайтед провали Кот Д'Ивоар в битката с "фараоните"

2 годиниФутбол 9 Симеон Кисьов

Седемкратният носител на Купата на Африка Египет се класира за 1/4-финалите на турнира, след като отстрани с 5:4 след изпълнение на дузпи друга от големите сили на континента - Кот д'Ивоар. Двата отбора изиграха много интересен двубой, в който имаха поделени моменти на преимущество, но не успяха да си вкарат гол за 120 минути. Така се стигна до дузпи, при които "фараоните" бяха безупречни, докато бранителят на Манчестър Юнайтед Ерик Байи направи пропуск за "слоновете". Звездата на Ливърпул Мохамед Салах реализира решаващата дузпа за Египет, който на 1/4-финалите ще се изправи срещу Мароко.

"Слоновете" владееха малко повече топката в началото, но "фараоните" бяха по-агресивни в атака. Всъщност това бе най-доброто полувреме до момента в турнира за тима на Карлош Кейрош. В 17-ата минута Омар Мармуш изпълни много добре пряк свободен удар, но нямаше късмет, защото топката срещна гредата. Четири минути след това Бедра Али Сангаре изби над вратата си хубав изстрел на Салах от границата на наказателното поле. В 37-ата минута стражът на Кот д'Ивоар отново се намеси превъзходно, след като изби изстрел на Мостафа Мохамед, насочен в ъгъла.

Едва в последните 7-8 минути на първата част "слоновете" създадоха работа на вратаря на Египет, който първо се разтегна максимално, за да избие зрелищен акробатичен ​удар на Ибрахим Сангаре, а малко преди почивката спаси и удар на Алер.

Египет започна по-добре и второто полувреме. В 52-рата минута Салах проби отдясно, задържа, след което намери много добре непокрития Ал Сулая в наказателното поле, но последният стреля много неточно. Малко след това центриране на Елнени отдясно рикошира в Дели и се насочи към горния десен ъгъл, но Сангаре реагира добре и изби.

В 70-ата минута Кот д'Ивоар имаше чудесна възможност да излезе напред в резултата, след като Алер засече с глава центриране от корнер и насочи топката точно под напречната греда, но Ал Шенави се намеси блестящо и спаси. Египет отговори с пропуск на Трезеге, който стреля встрани от далечната греда.

"Слоновете" доминираха в последния 1/4 час. В 85-ата минута Заха проби в наказателното поле и излезе очи в очи с Ал Шеврави, който отново спаси удара в близкия му ъгъл. В тази ситуация обаче опитният страж на Египет получи разтежение в бедрото и поиска да бъде заменен.

Резултатът се запази до края на редовното време и мачът влезе в продължения. В началото на първото от тях Египет имаше добра възможност, но удар с глава на Мохамед Шериф от няколко метра премина над вратата.

В края на първото продължение Сангаре отправи много хубав изстрел от границата на наказателното поле, но резервният страж на Египет изби топката, която летеше към горния десен ъгъл.

В 114-ата минута Салах пусна добре към Трезеге, който обаче стреля неточно от малък ъгъл. Като цяло, през второто продължение силите на двата отбора видимо се изчерпаха и логично се стигна до дузпи. В 120-ата минута Салах проби отляво и върна към Трезеге, който обаче стреля право в ръцете на вратаря.

Първата дузпа трябваше да изпълни Пепе, който бе точен. Зизо също бе безупречен от бялата точка за 1:1. Сангаре направи резултата 2:1 за Кот д'Ивоар. Ал Сулея изравни отново. Ерик Байи изпълни доста самонадеяно третата дузпа, след като без никаква засилка стреля в обсега на Габаски, който изби с ръка, след което топката рикошира в напречната греда. Камал се възползва и изведе Египет напред - 2:3. Корне реализира четвъртата дузпа за "слоновете". Абделмонем изпълни много силно, оставяйки преднината на Египет - 3:4. Заха изравни и всичко остана в краката на Мохамед Салах. Звездата на Ливърпул изпълни хладнокръвно и прати Египет на