София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Григор срази Ивашка за нов успех на "Уимбълдън"

Българинът се класира за третия кръг на надпреварата без загубен сет

10 месецаТенис 10 Симеон Кисьов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров срази Иля Ивашка от Беларус с 6:3, 6:4, 6:4 за 2 часа и 11 минути игра, преодолявайки втория кръг на "Уимбълдън" за първи път от шест години. След втората си победа от четири мача с този съперник Гришо продължава напред без загубен сет до момента, а следващият му съперник е световният №10 Франсис Тиафо, който елиминира швейцареца Доминик Щрикер също в три сета.

Ивашка постигна ранен пробив в първия сет, но Григор го обърна и след серия от пет поредни гейма взе тази част с 6:3. Във втория сет Григор реализира един пробив и бе стабилен на собствен сервис за 6:4, а третата част вървеше без пробиви до 3:3, когато първата ракета на България взе подаването на съперника си, но веднага след това изгуби предимството си. Все пак Димитров отново стигна до пробив за аванс от 5-4 и затвори мача на собствен сервис. В заключителния гейм българинът пропусна шест мачбола, преди да спечели мача.

Така Григор Димитров записа своята победа номер 81 в турнирите от Големия шлем и в събота ще се изправи срещу американеца Франсис Тиафо в битка за място на осминафиналите. Това ще бъде четвърти мач между двамата, като до момента Григор води в баланса с 2-1 успеха.

ПЪРВИ СЕТ

Срещата започна лошо за Григор Димитров, който бе пробит още в първия гейм, след като Ивашка се възползва още при първата си възможност да вземе подаването на българина. Тенисистът от Беларус веднага затвърди пробива с гейм на нула. Третият гейм бе изключително равностоен и Ивашка пропиля шанс за нов пробив, след което Димитров спечели подаването си. Двамата спечелиха следващите си сервис-геймове, а в шестия Гришо пропиля две възможности за пробив, но при третата успя и изравни за 3:3. След това той затвърди пробива с гейм на нула и в осмия гейм отново взе подаването на Ивашка, като този път го направи по лесно и поведе с 5:3. След нов гейм на нула българинът спечели сета с 6:3.

ВТОРИ СЕТ

С лесен гейм за Ивашка при негово подаване започна втората част. Доста по-трудно и Гришо спечели на свой сервис, без да дава шанс за пробив на съперника. Българинът се разигра и бързо поведе с 40-0 в третия гейм, но пропусна да реализира два геймбола. Все пак Димитров успя при третия и поведе с 2:1. Най-добрият ни тенисист затвърди пробива с бърз сервис-гейм, в който даде само точка на противника. След това двамата взеха подаванията си, като Григор направи това по-лесно. Ивашна отново трудно взе гейма на свой сервис, а българинът направи това на нула, за да дръпне с 5:3. Беларусинът намали изоставането си след нов продължителен гейм, в който на няколко пъти Димитров стигаше до равенства. Гришо бързо стигна до два сетбола на свой сервис и взе сета с 6:4.

ТРЕТИ СЕТ

В третата част двамата печелеха подаванията си, като Ивашка правеше това с повече усилия, докато Григор записа два поредни гейма на нула на свой сервис. Следващите два гейма бяха доста оспорвани, но все пак съперниците успяха да вземат подаванията си. В седмия гейм Гришо спечели на нула, пробивайки сервиса на Ивашка, но беларусинът веднага стигна до три шанса за връщане на пробива и успя да изравни за 4:4. Българинът на свой ред стигна до два шанса за нов пробив и отново взе подаването на Ивашка, за да сервира за победата. Гришо дръпна с 40-0 и имаше три мачбола, но беларусинът успя да ги спаси. В този драматичен гейм Григор стигна до още три мачбола, които отново отразени от Ивашка. Гришо най-накрая спечели седмия си мачбол за 6:4 и се класира напред.