София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хамилтън спечели квалификацията

Ботас не успя да спре летящия в последната обиколка Люис

4 годиниМоторни 1 Симеон Кисьов

Двубоят между съотборниците в Мерцедес в днешната квалификация за неделната Гран При на Великобритания завърши с победа за Люис Хамилтън. Шесткратният световен шампион изоставаше от темпото на Валтери Ботас от началото на квалификацията, но с много силна последна обиколка британецът отново охлади амбициите на съотборника си.

Валтери се представи много добре, но остана на 0.313 сек. зад съотборника си. От втора стартова позиция финландецът все пак ще има шанс да оспорва лидерството на Хамилтън още утре на спирането за първи завой.

Макс Верстапен продължава с неуспех да преследва двете „Черни стрели“ и днес очаквано остана на трета позиция. Звездата на Ред Бул бе по-бавен от лидера с цяла секунда и утре, ако нещо не се случи с Люис, ще кара единствено за второто или третото място на подиума.

Приятната изненада днес поднесе Шарл Леклер за отбора на Ферари. Младият монегаск успя да запише четвърто време и при старта на утрешната надпревара на легендарната писта „Силвърстоун“ поне ще види задните крила на двата болида на Мерцедес.

Младата британска надежда на Макларън Ландо Норис не се представи на очакваното ниво на родна земя и този път отстъпи позиция на пилот на Ферари. Ландо ще стартира пети, но със сигурност ще даде всичко от себе си да се качи на подиума в домашната Гран При на Великобритания.

Отборът на Рейсинг Пойнт отново не успя да разкрие пълния си потенциал в квалификация. Канадският пилот на тима Ланс Строл остана едва шести, а Нико Хюлкенберг, който замести на пожар заразения с коронавирус Серхио Перес, дори не успя да влезе в третата фаза от квалификацията и остана едва 13-и.

Карлос Сайнц не успя да се доближи до темпото на съотборника си Ландо Норис и утре ще стартира едва седми. Осмо и девето място допълниха съотборниците в Рено Даниел Рикардо и Естебан Окон.

Топ десет допълни Себастиан Фетел. Германският пилот на Ферари явно не бе с най-добре подготвения болид днес, след като пропусна голяма част от тренировките на „Силвърстоун“ заради технически проблеми.