София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тъжен край за Григор Димитров на US Open

Димитров се отказа заради контузия в третия сет срещу Алексей Попирин

3 годиниТенис 13 Симеон Кисьов

Григор Димитров загуби с 6:7 (4:7), 6:7 (4:7), 0:4 и отказ от Алексей Попирин (Австралия) в двубой от втория кръг на US Open, чието начало се забави с 40 минути. Димитров получи контузия в началото на втория сет и това се оказа решаващо за поражението му.

Срещата започна отлично за Григор, който помете съперника с гейм на нула за начало, а след това успя да го пробие за 3:1. При 4:1 Гришо пропусна възможност за нов пробив, а в следващия гейм съперникът му показа зъби, стопи аванса на българина до 4:3 и изравни резултата (4:4). Димитров поведе с 5:4 при свой сервис, но Попирин се допусна изненада и изравни за 5:5. Същото се случи и в следващите два гейма, за да се стигне до тайбрек. Там Гришо допусна пробив за 1:3, върна го за 3:4, но след това допусна нов пробив за 3:5. В крайна сметка Дригор загуби тайбрека с 4:7 и изостана в сетовете 0-1.

Вторият сет започна с размяна на пробиви, а при 2:1 за Попирин, Григор поиска медицинска помощ заради проблем със стъпалото на левия крак. В този момент на корта започна да вали и срещата беше временно прекратена. След подновяването играта тръгна гейм за гейм, а двамата на няколко пъти спечелиха сервиранията си на нула. При 5:5 Григор изпусна да пробие Попирин, а след това се стигна до тайбрек. В него двамата взеха първите си подавания, след което се стигна до поредица от пробиви, след които Попирин поведе с 5:3, за да спечели сета със 7:4.

Кошмарът за Димитров продължи с пробив в първия гейм на третия сет. След това Попирин взе подаването си на нула и отново проби Гришо за 3:0. 22-годишният австралиец продължи да печели точка след точка и поведе с 4:0 срещу Григор, който не приличаше на себе си и се отказа.

В следващия кръг Попирин ще има за съперник Маркос Гирон или Даниел Евънс, които също играят днес.

Димитров и Попирин се бяха срещали само един път досега на корта - през 2021 година в Австралия, когато Григор записа успех с 6:4, 6:7, 6:3. В първия си мач на US Open в понеделник Димитров победи представителя на домакините Сам Рифис с 6:1, 7:6, 6:3 за малко над два часа.