София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Верстапен спечели Гран При на Абу Даби

Люис Хамилтън отпадна две обиколки преди края на Гран При на Абу Даби. Четвърти завърши Карлос Сайнц, а пети остана Джордж Ръсел

1 годинаМоторни 16 Симеон Кисьов

Пилотът на Ред Бул - Макс Ферстапен бе безгрешен от старта до края на Гран При на Абу Даби и затвори сезона с нова победа. Шарл Льоклер завърши втори, далеч зад нидерландеца и взе второто място в шампионата.

Още на старта, Люис Хамилтън атакува Карлос Сайнц, а няколко завоя по-късно пилотът на Ферари си върна позицията. При атаката на испанеца се стигна до лек контакт между двамата, а британецът излезе от пистата и премина през зоната за сигурност, така той си запази четвъртото място. Стюардите отбелязаха инцидента, но без никакво наказание. Все пак, от бокса инструктираха Люис Хамилтън да върне позицията на Карлос Сайнц.

Джордж Ръсел падна до седмото място, след като не започна надпреварата добре. Пилотите на Ред Бул се откъсат напред, а Макс Ферстапен води с почти две секунди на Чеко след 6 обиколки. Именно в шестата обиколка Люис Хамилтън успя да вземе мястото на Сайнц със страхотна атака.

Джордж Ръсел успя да изпревари Ландо Норис и взе шестата позиция, а бързо приближи и испанския пилот на Ферари.

В 8-ата обиколка Люис Хамилтън отново атакува Карлос Сайнц и успешно затвори маневрата си с DRS. От бокса на Мерцедес дадоха позволение на пилотите си да се състезават и Джордж Ръсел веднага опита атака, но неуспешна.

Себастиан Фетел се бори с Естебан Окон за 8-ата позиция, но трябва да се защитава от Фернандо Алонсо. Пилотите на Ред Бул водят състезанието и се откъсват пред "черните кончета", а на 5-о и 6-о място остават пилотите на Мерцедес след 11 обиколки.

В 14-ата обиколка Серхио Перес вече изоставаше с над пет секунди зад съотборника си - Макс Ферстапен. Битката за второто място в шмапионата е между Чеко и Шарл Льоклер, които са втори и трети към момента на "Яс Марина'. В 15-ата обиколка пилотите започнаха да влизат в бокса за нови гуми. Серхио Перес и Джордж Ръсел също минаха през бокса за нов комплект гуми.

Именно Серхио Перес обаче допусна грешка след излизането си от бокса и позволи на Фетел да го изпревари за шестата позиция.  Една обиколка по-късно мексиканецът все пак изпревари Фетел.

Джордж Ръсел бе близо до удар с Ландо Норис в бокса, след като колата му бе освободена опасно. За този инцидент Ръсел и Мерцедес са разследвани от стюардите.

Пет секунди наказание за британеца. В 21-ата обиколка Шарл Льоклер влезе в бокса и Макс Ферстапен си върна лидерството, Серхио Перес пък се движи в DRS зоната на съотборника си.

В 25-ата обиколка Себастиан Фетел се оплака, че състезанието се развива много зле за него и всички просто го разминават. Той загуби 8-ата позиция от Естебан Окон и най-после влезе в бокса за смяна на гумите, чак в 26-ата бокилка. Германецът се върна на пистата на 19-ата позиция.

Фернандо Алонсо имаше проблем с кола и 30 обиколки преди края на Гран При на Абу Даби той бе прибран в бокса и отпадна от състезанието.

Серхио Перес влезе в бокса в 34-ата обиколка, Шарл Льоклер взе второто място, но за пилота на Ферари най-вероятно ще има още едно спиране в бокса.

Мик Шумахер се завъртя в 39-ата обиколка. След 40 обиколки Макс Ферстапен запазва лидерската си позиция, докато Шарл Льоклер е втори, но не се приближава до нидерландеца. Серхио Перес стигна до четвърто място с новите гуми, пред него на трето място се движи Люис Хамилтън.

15 обиколки преди края на Гран При на Абу Даби, Шарл Льоклер обаче нямаше намерение да влиза в бокса за нови гуми, а Серхио Перес се впусна в луда гонитба. Целта и пред двамата е второто място в шампионата. Серхио Перес настигна и атакува успешно Люис Хамилтън и взе третата позиция в 46-ата обиколка. 10 обиколки преди края на надпреварата Чеко все още изоставаше на около 9 секунди от Льоклер.

Мексиканецът застигаше Льоклер с всяка обиколка и пет обиколки преди края изоставаше и на пет секунди. Макс Ферстапен бе далеч напред и трудно можеше да предложи някаква помощ на съотборника си.

Серхио Перес се бори до края, но не успя да застигне пилота на Ферари и така остана на трето място и на второ в шампионата.

Люис Хамилтън отпадна две обиколки преди края на Гран При на Абу Даби. Четвърти завърши Карлос Сайнц, а пети остана Джордж Ръсел.