София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Верстапен спечели Гран При на Италия

Втори завърши съотборникът му Серхио Перес, а трети – стартиралият от полпозишън Карлос Сайнц с Ферари

8 месецаМоторни 12 Симеон Кисьов

Световният шампион Макс Верстапен спечели Гран При на Италия на „Монца” и записа рекордната десета поредна победа в рамките на сезон 2023. Втори завърши съотборникът му Серхио Перес, а трети – стартиралият от полпозишън Карлос Сайнц с Ферари. Сайнц беше начело в първите 14 обиколки, но в 15-ата, когато гумите му започнаха да влошават представянето си, Верстапен го догони и с лекота мина пред него, след което само трупаше аванс пред колоната. Стартиралият от пето място Перес също догони двамата пилоти на Ферари, след като се справи с Джордж Ръсел с Мерцедес. Трябваха му няколко обиколки, за да се справи първо с Леклер, а след това и със Сайнц, който на няколко пъти отби успешно атаките на мексиканеца, който на два пъти излиза от пистата и трябваше да връща второто място.

На финала Верстапен и Перес донесоха шеста двойна победа на Ред Бул този сезон, Сайнц се качи на подиума, след като проведе оспорвана битка с Леклер, тъй като двамата пилоти на Ферари бяха оставени да се борят свободно до финала. Леклер атакува на няколко пъти на различни места, но всеки път Сайнц го парираше, а 2 обиколки преди финала поиска атаките на Леклер да спрат. Място в топ 10 намериха още двамата пилоти на Мерцедес Ръсел и Хамилтън, както и Алекс Албон (Уилямс), Ландо Норис (Макларън), Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и Валтери Ботас (Алфа Ромео). Вижте по-долу как се разви състезанието на "Монца".

47-а победа за Верстапен във Формула 1 и първи подиум за Сайнц този сезон.

Старт: Сайнц поведе на старта и след първия шикан, след него Верстапен и Леклер, всички минаха без проблеми през първите завои.

2 об. Сайнц води с 0,8 секунди пред Вестапен. Албон излезе пред Пиастри и вече е 6-и. Двамата пилоти на Макларън са зад него 7-и и 8-и.

3 об. Верстапен с най-бързата обиколка - 1:25.702 минути, с използването на DRS системата и е на 0,7 секунди зад Сайнц. Верстапен съобщава по радиото, че Сайнц пред него вече започва да се пързаля.

6 об. Верстапен догони Сайнц и го атакува на първия шикан, но Карлос се защити успешно и си върна аванса от половин секунда. Сайнц не му остави място да го атакува, но достатъчно, за да мине през завоя, след като върне газта.

7 об. Леклер се доближи на 0,2 секунди от Верстапен в борбата за второто място. Перес догони Ръсел за 4-ото място.

9 об. Верстапен се доближи на 10 метра от Сайнц на влизането в първия шикан, влезе от средата на пистата в завоя, за да не позволи на Леклер да го атакува.

10 об. От бокса на Ред Бул се опитват да обяснят на Верстапен, че Сайнц има сериозно проблеми със задните гуми и Макс трябва да изчака преди да го атакува.

11 об. Перес отново догони и атакува Ръсел за 4-ото място. Британецът се отбранява успешно, спира по-късно на по-неизгодната траектория. Гасли в бокса за твърди гуми от 17-ото място.

13 об. Сайнц е на 0,541 секунди пред Верстапен, Леклер изостана на 1,4 от Верстапен.

14 об. Перес пресече първия шикан и излезе пред него, след това му върна четвъртото място. Но и двамата изпуснаха си точката на спиране и Ръсел също не успя да остане в рамките на трасето. Чеко се оплака по радиото, че е бил избутан.

15 об. Верстапен изпревари Сайнц на излизането от в шикана Роджа и веднага дръпна с 0,8 секунди пред него.

18 об. Сайнц изостана на 2,5 секунди зад Верстапен, Леклер иска да го пропусне напред, тъй като губи време зад него. От тима ги оставиха да се състезават засега. Макс е с 1 секунда на обиколка по-бърз от Сайнц.

19 об. Сайнц и Ръсел в бокса за нови гуми. Връщат се 9-и и 11-и.

20 об. Верстапен и Леклер в бокса. 2,5 секунди бокс за Макс и 2,3 за Леклер. Перес излезе начело.

21 об. Сайнц и Леклер се борят за 7-ото място, като Леклер атакува в шикана Роджа, но Сайнц остана пред него.

22 об. Перес в бокса за 2,3 секунди, върна се зад двамата пилоти на Ферари. Прескачащата стратегия тук не работи днес. Начело са Пиастри, Норис и Хамилтън, които още не са спирали в бокса. Най-бърза обиколка за Сайнц.

24 об. Хамилтън остана начело след спирането в бокса на двамата пилоти на Макларън, на 1 секунда зад него е Верстапен. Сайнц е на почти 5 секунди зад Макс. Двамата пилоти се удариха на влизането в първия шикан, но Норис мина напред и е вече 10-и. Ръсел получи наказание от 5 секунди.

25 об. Верстапен догони и изпревари Хамилтън, който още кара с твърдите гуми, с които стартира. Сайнц е 3-и, на по-малко от 4 секунди зад Хамилтън.

27 об. Верстапен е на 3,4 секунди пред Хамилтън. Сайнц е вече на 1,2 секунди зад Люис.

27 об. И двамата пилоти на Ферари минаха пред Хамилтън и в края на обиколката Люис се прибра в бокса за нови средно твърди гуми. Върна се 10-и, точно зад Алонсо.

30 об. Перес догони двете коли на Ферари пред него, само на 0,3 секунди зад Леклер. Верстапен има 5,8 секунди аванс пред Сайнц.

31 об. Перес пробва атака от външната страна на спирането за първия шикан, Леклер се защити. Перес пробва нова атака на "Роджа", но стъпи в зоната за сигурност за малко и се отказа.

32 об. Перес изпревари Леклер на спирането за първия шикан в началото на обиколката и излезе трети. Перес е на 2,4 секунди зад Сайнц.

34 об. Верстапен води с 7,3 секунди пред Сайнц и току-що записа най-бърза обиколка за 1:25.240 минути.

36 об. Норис е на по-малко от половин секунда зад Албон и не успява да го догони, за да го атакува за 6-ото място. Хамилтън се оплаква по радиото, че няма да успее да стигне до финала със средно твърдите гуми.

38 об. Норис атакува Албон в първия шикан, не успя да го атакува от външната страна, пресече шикана и след това върна шестата позиция.

39 об. Верстапен води с 8,8 секунди пред Сайнц. Перес е на по-малко от 1 секунда зад Сайнц и може да използва DRS системата.

40 об. Хамилтън с неуспешна атака срещу Пиастри на "Роджа".

41 об. Хамилтън и Пиастри се удариха на спирането за "Роджа", Люис беше излязъл пред него, двамата напуснаха трасето. Пиастри веднага в бокса Хамилтън остана на пистата. Пиастри получава нов нос и загуби много време - 10,2 секунди в бокса.

43 об. Перес атакува Сайнц за второто място в първия шикан, за кратко излезе пред него, след това Сайнц си върна позицията, тъй като мексиканецът излезе извън трасето.

44 об. Перес е много близо до Сайнц, който обаче парира всичките му опити за атака. Верстапен има 11,5 секунди аванс. 5 секунди наказание за Хамилтън, който засече Пиастри на влизането в "Роджа".

45 об. Нова атака на Перес в първия шикан, пак излезе извън пистата, по-късно върна второто място на Сайнц. Хамилтън успя да мине пред Норис и вече е 7-и.

46 об. Перес атакува на стартфиналната права и спря пред Сайнц за първия шикан и мина пред него на второ място. Хамилтън атакува Албон за 6-ото място на първия шикан, но неуспешно.

47 об. Леклер изпревари Сайнц, но предните му колела блокираха на влизането в първия шикан. След това Сайнц си върна третото място на влизането в "Роджа", едва не се удариха отново, но Карлос мина напред. Хамилтън изпревари Албон, който е с по-стари твърди гуми, излезе 6-и и дръпна с 1 секунда напред.

49 об. Нова атака на Леклер срещу Сайнц на спирането за първия шикан, остана от външната страна и не успя да мине пред испанеца. Сайнц иска по радиото Леклер да не го атакува.

50 об. Нова атака на Леклер на стартфиналната права и спирането за първия шикан, но Сайнц опази третото място. По радиото казаха на Леклер, че се състезава със Сайнц, но "без риск".

Финал: Верстапен спечели Гран При на Италия, негова 10-а поредна победа този сезон, нов рекорд в историята на Формула 1. Втори остана Перес, на малко над 6 секунди, а Сайнц успя да опази третото място от Леклер, който остана 4-и. Топ 6 допълниха пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън, но Хамилтън е над 7,4 секунди пред Албон и въпреки наказанието няма да мине по-назад в класирането.

Ред Бул стана първият отбор в историята на Формула 1 с 15 поредни победи.