София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Верстапен спечели Гран При на Мексико

До края не се стигна до повече размествания в челото, което през цялото състезание не промени осезаемо облика си

1 годинаМоторни 2 Симеон Кисьов

Доминацията на Макс Верстапен през 2022-а година във Формула 1 продължава, след като нидерландецът спечели Гран При на Мексико. Това бе победа №14 за него в 20-ото състезание от календара, като това показа, че дори след спечелването на втората поредна световна титла, той не отпуска педала на газта и се бори здраво във всяка надпревара. Този успех е рекорден за Макс, като никой до този момент не бе печелил 14 състезания в рамките на един сезон от Формула 1.

В Мексико Сити основен конкурент на Ред Бул не бе Ферари, а Мерцедес, като „сребърните стрели“ показаха по-добра скорост от Скудерията, но така и не успяха да отговорят на темпото на „червените бикове“. Люис Хамилтън остана втори на 12.169 секунди зад Верстапен, а Джордж Ръсел бе чевтърти.

Местният любимец Серхио Перес успя да достигне до 3-ото място, като по този начин успя да изпревари Шарл Льоклер на второто място в класирането при пилотите. Чеко завърши с пасив от 13.570 секунди спрямо своя съотборник в Ред Бул.

Монегаскът не успя да намери темпото в състезанието и така успя да стигне едва до 6-ото място, докато съотборникът му Карлос Сайнс-младши запази 5-ото си място от старта до финала.

Зад тях останаха Даниел Рикиардо, който спечели няколко позиции, тръгвайки от 11-ото място. Австралиецът се пребори с Естебан Окон (Алпин), Ландо Норис (Макларън) и Валтери Ботас (Алфа Ромео), които допълниха топ 10 в надпреварата, която постави рекордо по посещаемост с над 395 000 посетители на пистата през трите състезателни дни.

На старта в Мексико Сити Ръсел тръгна слабо и изгуби позиции от Хамилтън и Перес. Валтери Ботас пък бе изпреварен от Льоклер и Алонсо. В челото Верстапен дръпна с около 1,3 секунди пред Хамилтън

В първите 20 обиколки нямаше никакви сериозни размествания в топ 10, като нито един болид в челото не успяваше да притисне колата пред себе си.

Първи в бокса от челото влезе Перес, но бе забавен със смяната на задна лява гума и престоя в бокса 5 секунди, което забави мексиканеца.

Постепенно Хамилтън започна да стопява дистанцията спрямо Верстапен и пилотът на Ред Бул влезе в бокса в 25-ата обиколка.

След това оттам минаха Хамилтън и пилотите на Ферари, което остави Джордж Ръсел първи, а младият британец влезе в пита едва в 34-ата обиколка.

В средата на надпреварата Верстапен изгради огромна разлика спрямо преследвачите си. Като цяло и двата болида на Мерцедес губиха от съперниците си от Ред Бул с твърдите гуми.

По-назад Естебан Окон успя да изпревари Валтери Ботас в 46-ата обиколка за 8-ото място. Даниел Рикиардо направи късен щурм, като изпревари съотборника си в Макларън Ландо Норис, както и Валтери Ботас и Фернандо Алонсо, за да стигне до 8-ата позиция.

В 62-ата обиколка той изпревари и Естебан Окон, но той трябваше да направи дистанция спрямо преследвачите си, тъй като в по-ранен етап от състезанието получи наказание от 10 секунди.

Три обиколки по-късно състезанието за Алонсо приключи заради проблеми в двигателя, като той стана едва вторият отпаднал пилот от надпреварата след Юки Цунода

До края не се стигна до повече размествания в челото, което през цялото състезание не промени осезаемо облика си..