петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗКУСТВЕНА ИЛИ ЕСТЕСТВЕНА КОЛЕДНА ЕЛХА?

      Живата елха е предпочитана за Коледните празници. Въпреки че изкуственото дръвче е значително по- евтино, традицията да се украсява живо не е затихнала.

      Коледното дръвче е част от задължителната украса за предстоящия празник. Все повече хора избират жива елха в саксия, която да посадят в двора си след празниците, показва статистиката. Естествена или изкуствена елха обаче предпочитат софиянци. И коя създава повече празнично настроение?

      Тази година проверките за незаконно отсечени дръвчета се увеличават. Всяка елха трябва да има пластмасова пластина, която обозначава, че дръвчето не е отсечено незаконно. Тази маркировка обаче оскъпява дръвчето с около 50 на сто.

      Коледната елха е символ на хармония, защото свързва небето и подземието. Заради вечнозелените си листа и идеална пирамидална форма, тя напомня за неумиращата природа. Древните германски племена измолвали идването на пролетта с ритуали около свещеното дръвче. Когато денят намалявал, те украсявали обредното дръвче със сушени плодове и свещи. След покръстването им елхата останало основен елемент на зимните обредни празници. Това е и причината именно елхово дръвче да се украсява на Рождество Христово.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ