петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЦИК направи демонстрация на машинно гласуване

      Централната избирателна комисия направи демонстрация на машинно гласуване. След проведена обществена поръчка за осигуряване на машината и софтуер за нея, беше извършен одит и тестване на системата от експерти от БАН.

      Във всяка секция, където е осигурено такъв тип гласуване ще има техническо лице, което да следи за изправността на машината. Техникът няма да стои вътре в секцията. Всяко ново гласуване ще се стартира от член на комисията, като след избиране на кандидат, машината издава бележка. На нея се вижда за кого е дал гласа си избирателя. Тя трябва да се прегъне през средата, за да се запази тайната на вота, след което се пуска в специална кутия. Машинното гласуване ще се провежда само за изборът за президент и вице президент.

      За референдум ще се гласува с хартиени бюлетини, които ще се поставят в плик.

      Общо 500 са машините в страната, като 66 от тях са на територията на София. От фирмата изпълнител са осигурили 70 резервни машини, в случай на необходимост.

      Незрящите хора също ще могат да упражнят правото си на глас с машината, която е снабдена с аудио навигация със стрелки върху бюлетината.

      След приключване на гласуването, машината изважда протокол, който е съобразен с протокола на гласуването с хартиените бюлетини, с данните по отношение на броят гласували. След което, трябва да бъдат нанесени в общия протокол на секционните избирателни комисии, в които ще се проведе машинно гласуване.

      Машините имат преносима памет, а всяка разписка за гласуване има свой пресонален код.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ