петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Над 13 хиляди полицаи се грижат за реда в изборния ден

      Броени дни преди изборите за президент в България МВР информира за мерките, които са предприети за осигуряване на реда, спокойствието и опазването на политическите права на гражданите. 13 069 полицаи са пряко ангажирани с охраната и нормалното протичане на изборния ден на 6 ноември. 7062 са местата за гласуване в страната, а откритите избирателни секции са 12 249. От тях 162 са подвижни, а 276 – са в места за лишаване от свобода и в домове за стари хора, информира старши комисар Тодор Гребенаров, заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“.
      До момента са получени 84 сигнала в МВР, които са свързани с изборни нарушения.
      Повечето са във връзка с подписките за някои от кандидатите, но има и няколко за купуване на гласове, информира МВР без да конкретизират случаите за злоупотреби.
      Хората, които не притежават валидни документи за самоличност, ще могат да упражнят правото си на глас в деня на изборите, съобщиха от пресцентъра на МВР. Звената в министерството, занимаващи се с издаването на документи, ще работят извънредно до края на седмицата, а тези, които нямат валидни лични карти в деня на изборите, ще получат удостоверения във всяко едно от поделенията на МВР.
      За да бъде издадено въпросното удостоверение, е необходимо гласоподавателите лично да поискат това в районно управление на полицията. От МВР уточняват, че за гласуването на президентските избори и за референдума се издава едно общо удостоверение, а за частичните избори за кметове, каквито ще има на няколко места в страната, се издават отделни удостоверения.
      Ако се стигне до втори тур на президентските избори, ще се издават нови удостоверения от 8 ноември, като процедурата ще е същата както за редовния вот.
      В деня на изборите се въвеждат промени в организацията на движението в районите на зала „Универсиада“, „Зала Арена Армеец“ и НДК, където се забранява временно престоят и паркирането. В района на НДК е въведена и временна организация на движение, която позволявала преминаването единствено на колите на градския транспорт. В НДК ще бъде разположен Международен пресцентър, който ще функционира в изборната нощ.
      МВР отвори денонощна открита линия за подаване на сигнали за нарушения на изборния процес. Тя работи от 27 октомври от 12:00 часа. Номерът е: 982 2232. Сигнали за нарушения гражданите ще могат да се подават и на фейсбук страницата на Главна дирекция „Национална полиция“, както и на имейл: izbor@mvr.bg.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ