вторник, 24.09.24
11.3 C
София
10 C
Пловдив
14.9 C
Варна
Search Suggestions

      Путин и Зеленский си разменят пленниците тази седмица

      След договорката между президентите на Украйна и на Русия Володимир Зеленский и Владимир Путин, се очаква първа мащабна размяна на пленниците от конфликтите в Крим и Донбас.

      Властите в Москва и Киев възобновяват във вторник подготовката за размяната. „Връщането на пленниците у дома трябва да се състои до края на текущата седмица“, заяви адвокатът на задържаните в Украйна руснаци Валентин Рибин пред в. „Известия“.

      Адвокатът припомня, че в Украйна на 24 август бе Денят на независимостта, затова понеделник беше почивен ден.

      „Във вторник започваме активната работа и ще има движение. Така или иначе, съвсем скоро всичко ще трябва да стане“, поясни адвокатът.

      От петък е ясно, че първоначалната формула на размяната е 33-ма срещу 33-ма. „Това е само възможната формула, но съставаът ще се обсъжда в процеса на работата, може да са и повече, а може и да се окажат по-малко“, каза още Рибин.

      В списъка обаче липсват най-важните затворници – украинският режисьор Олег Сенцов, който е в руски затвор и главният редактор на „РИА Новости Украйна“ Кирил Вишински, обвинен в шпионаж в Украйна. Двамата трябва да бъдат помилвани от президентите на двете държави и да мине размяната им по отделна процедура.

      Не е ясно и дали 22-мата украински моряци, арестувани при опита им да влязат в Керченския проток край бреговете на Крим, са в списъка за размяна.

       

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ