петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Трайков: Хората от паметника на Съветската армия по-късно са убили царя, пред когото се прекланяме

      Темата за премахването на паметника на Съветската армия в София беше съживена от общинските съветници, когато „Демократична България“ постави отново въпроса за техен доклад, който така и не влиза за обсъждане. Двама представители на ГЕРБ изразиха подкрепа и дадоха условие, че всичко биха направили, но нямат районен кмет. През годините някой е казвал, че би го подрепил, ако някой започне нещо. Аз като отговорен човек казах, че първият човек трябва да съм аз. Това коментира кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков в ефира на „Честно казано с Люба Кулезич“.

      „Възложих на експертите да предложат тази натрупана документация, разнородна и в несъответствие. Всеки който не иска нещо да направи, може да намери основание да не го направи и аз затова възложих добросъвестно и отговорно да възложим процедура, която да проработи. Ето това правим в момента“, допълни Трайков.

      „Още през 2003г. е взето решение паметникът да бъде преместен. Тогава нямаше музей на тоталитарното изкуство, развиха се технологиите. Темата е полярна. Тя винаги е поляризирала мнението. Има много хора, които не разбират как се допуска в този вид да съществува този обект. Така работи пропагандата, че се правят фалшиви и лесни аналогии. Това е паметник за загиналите войници в борбата с нацизма – тя е най-задълбана. Фактите говорят нещо съвсем друго, за разлика от войнишки паметници на Съветската армия, където тя наистина с бой е освободила страните. Втората аналогия е, че руският народ е приятелски. Но тези хора 30 години по-късно са убили царя и неговата фамилия, този, пред когото се прекланяме. Абсурдно е паметникът да продължи да изпълнява функцията си да оказва идеологическо и политическо въздействие“, каза той. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ