понеделник, 23.09.24
24.2 C
София
27 C
Пловдив
25.3 C
Варна
Search Suggestions

      8 признака, че сте пристрастени към захарта

      Чудите се дали приемът на захар е проблем? Ето осем фини признака, че тялото ви е тайно (или не толкова тайно) пристрастено към захарта, плюс осем неща, които можете да направите по въпроса.

      Реалността е, че хората са неврологично настроени да бъдат пристрастени към захарта. Еволюционно погледнато, захарта е била достъпна най-вече през лятото (под формата на плодове), при наяждане с нея, за да „се угоят“ буквално за зимата. Влизането в зимата с излишни калории, съхранявани под формата на телесни мазнини, е това, което е позволило на нашите прадеди да оцелеят през студените зимни сезони.

      Настроени сме да търсим захарта като механизъм за оцеляване. Но в нашия модерен свят захарта е достъпна целогодишно. Можем да намерим захарта под всякаква форма в наши дни, особено в преработените храни, но също и в здравословните храни като плодове.

      Топ 4 на проблема със захарта

      Накратко, първите четири проблема свързани със съвременната консумация на захар са:

      Излишната захар в нашата диета

      Всички въглехидрати (и повечето протеини) се разграждат до захар (известна още като глюкоза). Излишъкът от въглехидрати в диетата вероятно е основен фактор за пристрастяването към захарта, затлъстяването и хроничните заболявания. Всъщност промяната в нашите съотношения на макронутриенти от мазнини към въглехидрати може да бъде най-големият фактор, допринасящ за настоящата епидемия от затлъстяване и хронични заболявания.

      Твърде много захар наведнъж

      Яденето на храни, богати на въглехидрати, като хляб, юфка, чипс, бонбони, плодове, нишестета и сокове води до рязко покачване на нивата на кръвната ни захар, последвано от спад. Телата ни възприемат този спад като опасен. Това кара надбъбречните ни жлези да отделят кортизол, като по този начин предизвикват повече желание за захар в порочен кръг. Усещането за замаяност, заядливост, умора, треперене или неистов глад са индикации, че карате кръвната захар в увеселителен парк- пътуване, което може да доведе до хипогликемия, инсулинова резистентност и диабет тип 2.

      Изкуствени захари

      За съжаление, много алтернативи без захар са направени със сладък вкус чрез използване на химикали. Те идват с множество здравословни проблеми и могат също така да увековечат пристрастяването към захарта. Те може да не повишат кръвната захар, но сладкият им вкус все пак може да предизвика инсулинов отговор. Изкуствените захари не само могат да причинят пряко увреждане на черния дроб, но и лесно се съхраняват като телесни мазнини. Телата ни просто не са проектирани да метаболизират тези чужди химикали и не знаят какво да правят с тях.

      Рафинирани захари

      Захарта, която е преработена и рафинирана, повишава нивата на кръвната ни захар бързо и силно. Това уврежда кръвоносните съдове и може да доведе до възпаление, дисбиоза (свръхрастеж на бактерии), инсулинова резистентност и дълъг списък от неблагоприятни заболявания. Тъй като рафинираните захари нямат истинска хранителна стойност, когато ги ядем, тялото ни ги жадува повече. Това се получава, защото не получаваме хранителните вещества, от които се нуждаем, от храната, която ядем. Това създава порочен кръг. В него, когато ядем все повече и повече от тези храни в подсъзнателно усилие да задоволим хранителните си нужди.

      8 знака, че тялото ви е пристрастено към захарта

      Ако изпитвате някой от тези признаци на пристрастяване към захарта, ето прости решения, които да ви върнат на правилния път.

      Цялата статия, прочетете тук!

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ