вторник, 24.09.24
18.6 C
София
20 C
Пловдив
16.5 C
Варна
Search Suggestions

      САБОТАЖ ИЛИ ИНЦИДЕНТ? Основният газопровод от Русия за Европа „Северен поток“ протече на три места

      Европейските страни се надпреварват да разследват необясними течове в два руски газопровода, минаващи под Балтийско море близо до Швеция и Дания.

      Властите на европейските страни подозират саботаж на неработещи, но пълни с газ подводни газопроводи.

      Аварията се случи на фона на ескалацията на руската агресия срещу Украйна, в навечерието на началото на отоплителния сезон в Европа на 1 октомври и в навечерието на откриването на алтернативен подводен газопровод за Полша от Норвегия през същия сектор на Балтийско море. В същото време норвежките власти предупредиха за възможни саботажи на офшорни нефтени и газови платформи.

      Властите на Дания и Швеция съобщиха за изтичане на газ от две тръби на „Северен поток“ близо до остров Борнхолм в понеделник вечерта. Тъй като подводните газопроводи се късат изключително рядко, едновременната повреда на две нови тръби на три места събуди първо подозрението, а след това и увереността на европейските власти, че това не е инцидент.

      „Днес сме изправени пред саботаж. Подробности все още не са известни, но е ясно, че е имало саботаж, което може да означава нова стъпка в ескалацията на войната в Украйна“, каза полският премиер Матеуш Моравецки, откривайки новия Газопровод Baltic Pipe от Норвегия през Дания във вторник.

      Датският премиер Мете Фредериксен се изказа в същия дух, но по-предпазливо.

      „Ситуацията е изключително необичайна. Цели три теча, и то на известно разстояние едно от друго. Затова е много трудно да си представим, че това е съвпадение“, каза тя.

      Шведски и датски сеизмолози регистрираха в понеделник мощни подводни експлозии в райони, където имаше изтичане от Северен поток, съобщи шведската обществена телевизия SVT.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ