петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Украйна иска разширяване на сделката за зърно, очаква решение следващата седмица

      Украйна иска сделката за износ на зърно в Черно море да бъде разширена, за да включва повече пристанища и стоки, и се надява следващата седмица да бъде взето решение за удължаване на споразумението с поне една година, каза заместник-министърът на инфраструктурата на Украйна във вторник.

      Сделката, която облекчи глобалната хранителна криза чрез деблокиране на три големи украински пристанища по време на руската инвазия, изтича на 19 ноември и за кратко изглеждаше застрашена миналия месец, когато Москва спря участието си в сделката, преди да се присъедини отново.

      „(Ние) вече много закъсняваме (даваме) ясна информация на пазара за удължаването (на споразумението)“, каза Юрий Васков, заместник-министър, в интервю за Ройтерс.

      „Надяваме се не по-късно от следващата седмица от нашите партньори Турция и ООН да имаме разбиране и целият пазар също да има ясен сигнал за по-нататъшното функциониране и продължаване на инициативата“, каза той.

      Сделката позволи около 10,5 милиона тона украински храни, главно зърно, да бъдат доставени на чуждестранни пазари, откакто беше договорено през юли с посредничеството на Турция и ООН.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ