вторник, 24.09.24
23.8 C
София
26 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      Реакции на международната общност след инцидента в Полша

      „Ракетата, която уби двама души в Полша, вероятно не е била изстреляна от Русия.“

      Това каза президентът на САЩ Джо Байдън в сряда, цитиран от Ройтерс. Байдън проведе разговори с лидери на западни съюзници на фона на опасенията, че конфликтът в Украйна може да се разпространи в съседни страни. Запитан дали е твърде рано да се каже дали ракетата е била изстреляна от Русия, Байдън каза:

      „Има предварителна информация, която оспорва това. Не искам да го казвам, докато не го разследваме напълно, но е малко вероятно в съответствие с траекторията (на ракетата), да е изстреляна от Русия, но ще видим.“

      Полският президент Анджей Дуда също каза пред репортери по-рано, че това е „най-вероятно руска ракета“, но няма конкретни доказателства кой я е изстрелял. Според Дуда инцидентът е еднократен, съобщава Ройтерс.

      Британският премиер Риши Сунак и канадският премиер Джъстин Трюдо разговаряха с украинския президент Володимир Зеленски, за да подчертаят важността от пълно разследване на ракетения удар срещу Полша, съобщиха от офиса на Сунак в сряда, информира Ройтерс.

      Германският канцлер Олаф Шолц каза в сряда, че ракетният удар в Източна Полша трябва да бъде напълно разследван, преди да бъдат направени заключения. В заключителното си изявление след срещата на върха на Г-20 в Бали Шолц определи като положителен знак предложението на САЩ да помогнат на Полша с разследването, предава Ройтерс.

      „Литва ще подкрепи активно разполагането на противовъздушна отбрана по полско-украинската граница. Ситуацията потвърждава, че това е правилното решение и се нуждае от бързо изпълнение“, каза президентът на Литва Гитанас Науседа пред репортери, цитиран от Ройтерс. Науседа добави още, че това се отнася и за останалата част от източния фланг.

      Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че НАТО следи внимателно обстановката и държавите-членки поддържат тясна връзка помежду си.

      Цитиран от „Франс прес“, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че е от „ключово значение да не се стига до ескалация на войната в Украйна“.

      Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви във видеообръщение, че ЕК е готова да помогне на Полша в разследването.

      Всички страни трябва да „запазят спокойствие и да проявяват сдържаност при настоящите обстоятелства“, каза говорителката на китайското външно министерство Мао Нин на редовен брифинг в сряда, коментирайки падналата в Полша ракета, съобщава Ройтерс.

      „Това, че Русия казва, че няма нищо общо с тях, и фактът, че (президентът на САЩ Джо) Байдън казва, че тези ракети не са руско производство, показват, че това няма нищо общо с Русия“, каза турският президент Реджеп Ердоган на пресконференция по време на срещата на Г-20 в Бали, цитиран от Ройтерс.

      Според американски служители първоначалните открития предполагат, че ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили срещу наближаваща руска ракета, съобщи „Асошиейтед прес“, цитирайки високопоставен служител на американското разузнаване, който каза, че взривът се дължи на руски ракети.

      Междувременно руското министерство на отбраната отрече каквито и да било руски ракети да са улучили полска територия, описвайки подобни съобщения като „умишлена провокация, насочена към ескалиране на ситуацията“. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че няма информация за експлозия в Полша. Ръководителят на постоянната мисия на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви в своя канал в Телеграм, че „има опит за провокиране на пряк военен сблъсък между НАТО и Русия с всички последици за света“, информира Ройтерс.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ