петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Изкуственият интелект става все по-ефективен в ежедневието

      Дали изкуственият интелект е помощник, който ще улесни живота ни? Или е екзистенциална заплаха за човечеството? Днес светът обсъжда този въпрос. От една страна, международни експерти по сигурността публикуват доклади за опасностите, които може да крие изкуственият интелект. И накрая, чатботът с изкуствен интелект ChatGPT беше блокиран в Италия за нарушаване на правилата относно събирането на лични данни. Алфан Манас, президент на Асоциацията на футуристите, оцени рисковете и възможностите на изкуствения интелект.
       
      Индустрията на изкуствения интелект се разрастват всеки ден. Това улеснява живота на хората и повишава ефективността в много сектори от здравеопазването до отбраната. Използването на изкуствен интелект обаче крие и много рискове.

      Отговаряйки на въпросите на Тунч Арсланалп по CNN TÜRK, президентът на Асоциацията на футуристите Алфан Манас направи следните изявления относно възможните рискове:

      „Миналата година имахме метавселената. Там бяха направени много инвестиции. Изведнъж се обърнахме към изкуствения интелект. Всъщност основният проблем тук е конкуренцията между държавите. Бързият напредък на Китай и САЩ, например. Настоящите инвестиции ще достигнат около 500 милиарда долара тази година. Изкуственият интелект, тоест технологичните разходи ще достигнат 150 милиарда долара. Ако продължим с това темпо, ако не можем да създадем управление, ако не можем да постигнем консенсус между страните по този въпрос, когато се формира компютърен интелект, който надминава човешкия, разбира се, пред нас ще има голяма опасност. “

      По отношение на рисковете от изкуствения интелект, Манас заяви:

      „Вече няма такова нещо като парола. Ако не можете да контролирате изкуствения интелект, ние ще се насочим към свят, в който всички видове пароли могат да бъдат дешифрирани много лесно. Така че, както имена като Илън Мъск и Бил Гейтс предупредиха преди, трябва да поставим стандарт. Това, в което живеем в момента, всъщност е тесен изкуствен интелект. След това има общ и супер изкуствен интелект“.

      Манас направи следните коментари относно предупрежденията, направени от експерти за предполагаемите рискове и опасности:

      „Няма изход от нарастващата безработица. До 2040 г. световната безработица ще достигне 20 процента. Например, ако в Турция безработицата е 9 процента, тя ще достигне 29 процента“.

      Тъй като новите поколения се раждат такива, техните перспективи и начин на живот ще бъдат различни. Въпросът за деперсонализацията трябва да се погледне от друга гледна точка.

      Креативността ще намалее, естествено е. Обаче ще се появи обратното, „превъзходен мозък“, конкуриращ се с изкуствения интелект. Ще се появи различно творчество. Докато хората се подготвят за следващата ера ние трябва да еволюираме към свръхчовеци. Хората, които имат знания за всичко, ще могат да се конкурират с изкуствения интелект в това бъдеще“.

      Относно възможностите, които изкуственият интелект може да донесе, Алфан Манас уточни:

      „Изкуственият интелект ще може да предложи съвсем нови решения. За да може той да намери решение за рака, напприер, ще трябва да може да оценява и анализира данните в изследванията на рака. Колкото повече данни можем да предоставим на изкуствения интелект, толкова по-лесно ще бъде достигнато решението на конкретния казус. Когато погледнем броя на пациентите, които един лекар ще може да прегледа през целия си живот, конференциита, на които ще присъства, и изследванията, които ще подготви, той е ограничен. Но когато изкуственият интелект анализира всичко, това ще помогне за по-ранното откриване на болестта, например, тъй като ще бъде разкрит механизмът за вземане на решения, който ще разкрива препоръките и мненията на стотици хиляди лекари по света.“ 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ