петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Пакистан осъжда Индия за провеждането на среща на върха на Г-20 в оспорвания Кашмир

      Пакистан във вторник „яростно“ осъди решението на Индия да проведе среща на работната група по туризъм на Г-20 в оспорваните Джаму и Кашмир следващия месец.

      „Пакистан изразява силното си възмущение от решението на Индия да проведе среща на Работната група по туризъм на G-20 в Шринагар на 22-24 май 2023 г.“, се казва в изявление на външното министерство.

      „Планирането на други две срещи на консултативен форум по въпросите на младежта (Y-20) в Лех и Сринагар в индийския незаконно окупиран Джаму и Кашмир (IIOJK) е също толкова смущаващо“, се добавя в него.

      Третата среща на Работната група по туризъм на G20 под индийското председателство на G20 ще се проведе от 22 до 24 май в Шринагар, столицата на управлявания от Индия Кашмир.

      „Безотговорният“ ход на Индия, се казва още в изявлението, е последната от поредица егоистични мерки за увековечаване на нейната „незаконна окупация“ на Джаму и Кашмир в пълно незачитане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и в нарушение на принципите на Хартата на ООН и международното право.

      Исламабад обвини Ню Делхи, че „отново“ използва членството си във важна международна групировка за напредване на своя „самоцелен дневен ред“, като проведе предстоящата среща в спорен регион.

      Кашмир се държи частично от Индия и Пакистан и се претендира изцяло от двете. Малка част от региона също се контролира от Китай.

      Откакто бяха разделени през 1947 г., двете страни са водили три войни – през 1948 г., 1965 г. и 1971 г. – две от които за Кашмир.

      Някои кашмирски групи се борят срещу индийското управление за независимост или обединение със съседен Пакистан.

      Според няколко правозащитни групи хиляди хора са били убити и измъчвани в конфликта от 1989 г. насам.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ