вторник, 01.10.24
7.8 C
София
12 C
Пловдив
10.1 C
Варна
Search Suggestions

      От 1 януари 2024 г. Нагорни Карабах ще престане да съществува

      От 1 януари 2024 г. Нагорни Карабах ще престане да съществува като непризната република. Съответният указ е подписан от ръководителя на региона Самвел Шахраманян.

      „Разпускане на всички държавни институции и организации на тяхно ведомствено подчинение до 1 януари 2024 г. и Република Нагорни Карабах (Арцах) престава да съществува“, се казва в документа. Указът е подписан от ръководителя на Нагорни Карабах Самвел Шахраманян.

      Президентът на непризнатата република Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа указ за действията, произтичащи от ситуацията, създала се след 19 септември 2023 г.

      На населението на Нагорни Карабах, включително тези, които се намират извън републиката, след влизането в сила на този указ, се нарежда да се запознае с условията за реинтеграция, представени от Азербайджан, за да реши след това независимо дали да остане в региона.

      Указът влиза в сила веднага след публикуването му.

      Отбелязва се, че решението е взето във връзка с настоящата трудна военно-политическа обстановка, въз основа на приоритета за осигуряване на физическата сигурност и жизнените интереси на народа на Нагорни Карабах, като се вземе предвид споразумението, постигнато с посредничеството на командване на руския мироопазващ контингент с представители на Република Азербайджан, че свободното, доброволно и безпрепятствено преминаване на жители на Нагорни Карабах, включително военнослужещи, които са сложили оръжие, с имуществото си на техните превозни средства по Лачинския коридор и направлявани съгласно член 93 от Конституцията на Нагорни Карабах.

      На 19 септември Министерството на отбраната на Азербайджан обяви провеждането на „местни антитерористични мерки“ срещу арменски формирования в Карабах. Съобщава се за масиран обстрел в НКР. Ереван заяви, че в Карабах няма арменски военнослужещ.

      По-късно същия ден Баку обяви условията за прекратяване на антитерористичните мерки: капитулация и разоръжаване на въоръжените сили на региона и саморазпускане на местния режим.

      От 24 септември жителите на Нагорни Карабах започнаха да напускат региона. Арменското правителство съобщи в четвъртък, че „65 036 принудително разселени лица са влезли на територията на Армения“. Според официални данни в Нагорни Карабах са живели около 120 хиляди арменци.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ