петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Гангстерските убийства: Швеция търси помощ от армията

      Премиерът на Швеция извика началника на въоръжените сили, за да помогне за ограничаване на нарастването на гангстерските убийства, съобщава Би Би Си. Те и шефът на полицията на страната ще се срещнат в петък, за да обсъдят каква роля може да играе армията.

      Това идва след кървавите 12 часа, в които двама мъже бяха застреляни в Стокхолм и 25-годишна жена беше убита при взрив в дом в град на север от столицата. Досега този месец 12 души са били убити при групово насилие – най-високият брой от декември 2019 г., според Dagens Nyheter.

      „Ние ще преследваме бандите и ще ги победим“, обеща премиерът Улф Кристерсон в телевизионно обръщение.

      Шефът на армията Микаел Байдън каза пред шведския вестник „Дагенс нихетер“ (Dagens Nyheter), че е готов да подпомогне усилията на полицията.

      Стратегията все още не е изяснена, но се предполага, че военните може да поемат някои полицейски задължения, за да позволят на служителите да освободят ресурси за борба с престъпността.
      Шведските медии свързват рекордния брой убийства с вътрешни борби в бандата „Мрежата Фокстрот“.

      Шведският премиер Кристерсон заяви, че държавата не е виждала нещо подобно преди и че „никоя друга страна в Европа“ не е изправена пред подобна ситуация.

      Той подчерта, че деца и невинни минувачи все по-често стават жертва на насилие.

      Миналата година повече от 60 души загинаха при стрелба в Швеция и тази година се очаква да бъде същата или по-лоша, пише Би Би Си.

      Правителствен доклад, публикуван през 2021 г., посочва, че четирима на всеки милион жители умират при стрелба всяка година в Швеция в сравнение с 1.6 души на милион в цяла Европа.

      Полицията свързва насилието с лошата интеграция на имигрантите, увеличаващите се социални неравенства и трафика на наркотици.

      Премиерът каза в четвъртък, че ще бъдат засилено наблюдението и ще бъдат предвидени по-сурови наказания за носене на оръжия, както и по-строги правомощия за депортиране и зони за спиране и претърсване.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ